Luister live

Hoge Armeense onderscheiding voor journaliste Beata Bruggeman-Sekowska uit Heerlen

19 februari 2024

Op 15 februari ontving Beata Bruggeman-Sękowska de hoge Armeense Medaille voor 30 jaar Armeens-Nederlandse Diplomatieke Betrekkingen in de Ambassade van de Republiek Armenië in Den Haag, uitgereikt door Z.E. Ambassadeur Viktor Bijagov.

Z.E. Ambassadeur Viktor Bijagov zei: ''Beata Bruggeman-Sekowska hoofdredacteur van het Centraal-Oost-Europa Centrum werd onderscheiden met de Medaille ''30 jaar Armenië-Nederlandse Diplomatieke Betrekkingen'' voor haar bijdrage aan de bewustwording over de Armeense zaak, en actie gericht op het aanpakken van de existentiële bedreigingen waarmee Armeniërs worden geconfronteerd.''

De Ambassadeur van de Republiek Armenië, de heer Viktor Biyagov, bedankte Beata Bruggeman-Sękowska voor haar jarenlange toewijding aan Armenië.

De medaille is in 2021 ingesteld ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Armenië en Nederland, drie decennia na de onafhankelijkheid van Armenië, dat in 1991 na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie weer een onafhankelijk land werd. De medaille wordt toegekend aan dertig personen of organisaties die sinds 1991 een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het nieuwe Armenië.

Beata Bruggeman-Sekowska zei tijdens het ontvangen van de onderscheiding: ‘Excellentie, mijnheer ambassadeur Viktor Biyagov: ‘’Hartelijk dank voor deze eervolle erkenning. Ik ben geboren en woon duizenden kilometers verwijderd van Armenië, maar Armenië is een deel van mij, mijn erfgoed. Door het werk voor mijn Midden- en Oost-Europese Centrum steun en promoot ik Armenië al meer dan twintig jaar. En ik zal het blijven doen. Ik hoop dat deze eervolle erkenning mijn voorouders trots zal maken, trots dat generaties later Armenië nog steeds in onze harten leeft, zelfs duizenden kilometers van zijn grenzen. Shnorhakalut'yun Hayastan. Bedankt, Armenië.’’

Het evenement werd bijgewoond door de naaste familie van mevrouw Bruggeman-Sękowska, haar echtgenoot Aloys Bruggeman, RERA honorair consul van de Republiek Litouwen, hun drie kinderen Alexia, Victoria, Maximiliaan en de heer Patrick van Schie, PhD-vriend en collega-lid van de bestuur van het Europees Instituut voor Communistische Onderdrukking en directeur van de TelderStichting.

Limburgs-Armeense betrekkingen
Beata Bruggeman-Sekowska, woonachtig in de Nederlandse regio Limburg, zegt dat deze onderscheiding voor haar een bijzondere dimensie heeft, aangezien de Nederlands-Armeense betrekkingen in Limburg al eeuwenlang sterk zijn.

De in de vierde eeuw in Armenië geboren heilige Servaas, bracht het christendom naar Nederland en was de eerste bisschop van Maastricht. Daar stierf hij rond 384 en op zijn graf is de Sint-Servaasbasiliek gebouwd. Ieder jaar op 13 mei wordt hij herdacht en ter ere van Sint-Servaas is er in Maastricht op de eerste zondag na deze datum de Sint-Servaasprocessie. Daaraan neemt ook de Armeense gemeenschap deel.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram