Luister live

Hoogste tijd dat mensen de mijnschade aan hun huizen vergoed krijgen. Nieuwe kwartiermakers voor I3ML

20 juni 2024

Lilianne Ploumen en Patrick van der Broeck zijn gepresenteerd als de kwartiermakers van het Instituut voor Milieu, Mens en Mijnbouw Limburg (I3ML). De bekendmaking in het Nederlands Mijnmuseum is onderstreept door de overhandiging van een plaquette die vorig jaar is ondertekend bij de start van het initiatief.

Het is inmiddels 50 jaar geleden dat de mijnen zijn gesloten en nog steeds hebben veel huishoudens in de regio last van verzakkingen en schade. De kwartiermakers gaan zich vanaf nu bezighouden met de praktische uitvoering van de regeling. Ze maken zich sterk voor de best mogelijke regeling: welke type schade kunnen mensen melden, waar kunnen ze dat doen (fysiek loket) en wat is er nodig voor een goede afhandeling.

Lilianne Ploumen: ”Het is de hoogste tijd dat mensen de mijnschade aan hun huizen vergoed krijgen. Ik zet me de komende maanden, samen met Patrick van der Broeck, graag in voor een goede, toegankelijke en snelle afhandeling van de meldingen van mensen”.

Patrick van der Broeck: “Ik vind het een eervolle opdracht om in mijn eigen ge-boorteregio aan de slag te gaan voor mensen. Ik ken de mijnschade al uit mijn kindertijd van huizen van mijn ouders en grootouders. We moeten leren van schade uitkeringen in Groningen en ook van de waterschade hier in Limburg. Ik zie er naar uit om samen met Lilianne Ploumen, rijk, regio en provincie de basis te leggen voor een goede afwikkeling”.

I3ML
Het I3ML is een nieuw instituut, opgericht om woningeigenaren in Zuid-Limburg te ondersteunen bij het melden van mijnbouwschade. Bewoners met schade kunnen zich melden en krijgen een persoonlijke zaakbegeleider toegewezen. De Commissie Mijnbouwschade gaat de schade beoordelen.

“De aanstelling van de kwartiermakers is een belangrijke stap vooruit in de ge-zamenlijke inspanningen om de mijnbouwgeschiedenis van onze regio recht te doen en de getroffen inwoners te ondersteunen. Hun rijke ervaring, expertise en toewijding zijn essentieel voor het verder inrichten van dit instituut”, aldus wet-houder Casper Gelderblom.

Plaquette
De bijzondere, ondertekende plaquette is een belangrijk symbool voor de regio en wordt opgenomen in de collectie van het Nederlands Mijnmuseum. “Deze pla-quette toont aan dat het mijnverleden geen voltooid verleden is, maar een ver-haal dat constant in ontwikkeling is. Het Nederlands Mijnmuseum zet zich in om ook deze actuele en relevante verhalen over onze regio te vertellen”, stelt direc-teur-conservator Leen Roels.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram