Luister live

Iets meer faillissementen in april. Meer aandacht nodig voor leegstand volgens Parkstad

13 mei 2024

In april zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 20 meer bedrijven failliet verklaard dan in maart, meldt het CBS. Dat is een stijging van 6 procent. In de eerste vier maanden van 2024 zijn ongeveer 47 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Aantal faillissementen loopt op
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in april 402 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 72. Dat is 24 procent meer dan in maart. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in april de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Voor het volledige artikel inclusief cijfers kunt u terecht op de website van het CBS.

Leegstand en winkelstructuur in Parkstad
Al vanaf 2011 voeren de Parkstad-gemeenten gezamenlijk retailbeleid om te werken aan een gezonde winkelstructuur. Het behouden en waar mogelijk verbeteren van het voorzieningenniveau en de leefbaarheid voor de inwoners en het bevorderen van het lokale ondernemerschap staan daarbij centraal. Maar dat is geen gemakkelijke opgave: het retaillandschap in Parkstad staat – net als in veel andere regio’s in Nederland – onder druk door onder meer het veranderende consumentengedrag en andere trends in de sector waaronder de toename van het aandeel internetwinkelen en de schaalvergroting van de supermarkten. Dit vergt keuzes over de toekomstige winkelstructuur.

Meer aandacht nodig volgens inwoners Parkstad
Er moet meer aandacht komen voor leegstand en vergroening in Heerlen. Dat vinden Heerlenaren, blijkt uit een vragenlijst die door meer dan 2600 inwoners is ingevuld afgelopen jaar.

 

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram