Luister live

In Zuid-Limburg wordt het leefgebied van de wilde kat door organisaties verbeterd

9 augustus 2023

 

 

Natuurorganisatie ARK Rewilding werkt samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Zoogdiervereniging aan het verbeteren van een leefgebied in Brabant voor wilde katten.

Ze leggen tevens verbindingen aan vanuit België en Zuid-Limburg. Het herintroduceren van wilde katten, een beschermde roofdiersoort, heeft een positieve impact op het ecosysteem door andere planten- en diersoorten te bevorderen.

Wilde katten zijn in Zuid-Limburg opnieuw opgedoken, met een groeiende populatie van vijftien tot twintig dieren in de omgeving van Vijlen. Deze katten gedijen in oud bos en jagen in graslanden en struikgewas op muizen, hun favoriete voedsel. Nu beweegt de wilde kat zich ook richting het zuidoosten van Noord-Brabant, waar waarnemingen zijn gedaan op de Strabrechtse Heide bij Eindhoven. Met steun van de provincie Brabant werken de natuurorganisaties aan de aanleg van biodiverse randen langs het bos op de Strabrechtse Heide en verminderen ze de intensiteit van het maaien in graslanden.

Middels paden en doorgangen worden natuurgebieden in België, Zuid-Limburg en Zuidoost-Brabant met elkaar verbonden. Het project, dat enkele jaren loopt, heeft als doel wilde katten te herintroduceren in Brabant. Als de maatregelen succesvol zijn, wordt verwacht dat de eerste Belgische wilde katten zich in Brabant zullen vestigen. Dit kan mogelijk leiden tot verdere verspreiding door Nederland vanuit Brabant. In maart is de oudste wilde kat van Nederland helaas doodgereden op de N281 bij Nijswiller. Het dier, geschat op minstens 13 jaar oud, bereikte een leeftijd die zeldzaam is voor wilde katten in het wild. Onderzoekers waren al bezig met de voorbereiding van een natuurverbinding ten tijde van dit incident.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram