Luister live

Inbraken zorgen voor langdurige angsten en depressieve klachten. Parkstad blijft zich inzetten voor het veiligheidsgevoel

7 september 2023

Mensen voelen zich vaak minder veilig nadat iemand geprobeerd heeft in te breken, of als er een inbreker in huis is geweest. Ook het vertrouwen in anderen daalt. De inbraak kan ook slaapproblemen of angstklachten geven. De gevolgen van een inbraak zijn het grootst als er ook echt wat gestolen is. Dat meldt het CBS.

In 2021 is er bij bijna 2 procent van de bevolking (dat zijn ruim een kwart miljoen mensen) ingebroken, of heeft iemand geprobeerd om in te breken. Dat blijkt uit antwoorden van deelnemers aan de Veiligheidsmonitor van het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid. In 2021 deden ruim 173 duizend mensen van 15 jaar of ouder mee aan dit onderzoek.

Onveiligheidsgevoelens het grootst als spullen gestolen worden
Bij ruim 1 procent is de inbreker niet binnen geweest, maar had deze wel geprobeerd in te breken. Bij 0,2 procent kwam de dader wel binnen maar nam niets mee, en bij 0,4 procent zijn er bij de inbraak ook spullen gestolen. Een inbraak met diefstal heeft de meeste invloed op het gevoel van veiligheid en vertrouwen, en op het ervaren van angst of depressieve klachten. Zo voelt 63 procent van de mensen bij wie iets gestolen is zich minder veilig. Maar ook als er alleen geprobeerd was om in te breken voelde de helft van de mensen zich minder veilig dan daarvoor.

Soms ook geldproblemen
Een inbraak met diefstal kan ook tot geldproblemen leiden bij de slachtoffers. 17 procent (ongeveer 10 duizend slachtoffers) zei dat ze financiële problemen hadden (of nog steeds hebben) door de woninginbraak.
Bij de inbraken met diefstal is in 2021 in totaal voor ruim 160 miljoen euro aan spullen buitgemaakt. Per geval kan het om grote bedragen gaan: bij een kwart was de schade 5 duizend euro of meer. In andere gevallen is de schade minder groot: bij een kwart werd er voor maximaal 600 euro gestolen. Een deel van de inbraakschade, ongeveer 70 miljoen euro, werd vergoed door de verzekering.

Niet altijd aangifte bij de politie
Als er bij de woninginbraak spullen gestolen zijn, geeft bijna 90 procent van de slachtoffers dat aan bij de politie. Dat is ook nodig voor de verzekering. Van alle mensen bij wie ingebroken is of dat geprobeerd is, doet bijna 60 procent aangifte bij de politie. Ruim 40 procent heeft dat dus niet gedaan. Daarvoor kunnen meerdere redenen zijn. 1 op de 3 zei dat het toch niet zou helpen. Anderen hebben er niet aan gedacht, vonden het niet belangrijk of vonden het te veel moeite. Een klein deel zei dat het al is opgelost, of dat ze bang waren voor wraak als ze de inbraak zouden aangeven bij de politie.

Inbraken in Parkstad
Inbrekers slaan in 2023 minder vaak hun slag in Limburgse schuren en garages. De eerste zes maanden van het jaar is er in de provincie 502 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen: een afname van 6,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Landelijk is er juist een stijging van 8,9%. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiedata.

In april bleek nog uit de cijfers van de politie blijkt dat de hoeveelheid inbraken al jaren in Nederland afneemt. Zo'n tien jaar geleden vonden er landelijk zo'n 91.600 inbraken plaats. Over het jaar 2022 waren dat er maar 24.396. De daling is dus ongeveer 70 procent. Ook door Corona bleef de hoeveelheid inbraken krimpen. Tegenover vorig jaar is er wel weer een lichtelijke stijging te zien, zo'n 4 procent. Dit komt volgens de politie door het wegvallen van de Coronamaatregelen. Iedereen is weer vaker buitenshuis bezig met activiteiten.

Kerkrade vormt een uitzondering in de lichtelijke stijging, waar ook in 2022 het aantal inbraken afnam. In het jaar 2022 waren er maar 75 inbraken. Waarom gemeente Kerkrade het op dit gebied zo goed doet is nog niet helemaal zeker. Wat wel bekend is dat in het collegeprogramma van 2022 - 2026 van Burgemeester Petra Dassen de toename van het veiligheidsgevoel van Kerkrade centraal staat. De gemeente onderneemt concrete stappen door in te zetten op meer cameratoezicht en op meer zichtbaar aanwezig zijn van de boa's en de politie in de wijken. Daarnaast gaan ze in gesprek met jongeren hoe ze hun kunnen helpen om te voorkomen dat ze in de jeugdcriminaliteit belanden. De motto luid dan ook ''Samen bouwen aan een vitaal en uitdagend Kerkrade''

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram