Luister live

IVN Natuureducatie organiseert jaarlijkse kerstwandeling met een warme kom erwtensoep

6 december 2023

Kerstwandeling
Op 26 december, 2e kerstdag, nodigt IVN Natuureducatie Heerlen het publiek uit voor hun jaarlijkse kerstwandeling gevolgd door een kom erwtensoep. De wandeling start om 13:00 uur vanaf het IVN home op Gallusstraat 1 in Heerlen/Aarveld.

De schilderachtige route voert de deelnemers door de natuur te midden van de stedelijke omgeving. Bij terugkomst wacht een verwarmende kom erwtensoep, waarbij de mogelijkheid bestaat om samen het afgelopen jaar te bespreken. Niet-wandelaars zijn ook welkom vanaf 15:00 uur, mits dit wordt aangegeven bij aanmelding.

Deelname aan de wandeling is kosteloos en open voor iedereen, maar vanwege de beperkte capaciteit wordt aanmelding via [email protected] aangeraden. Vrijwillige bijdragen ter ondersteuning van IVN Natuureducatie zijn welkom.

Wandelen in de winter
Onderzoek wijst uit dat regelmatig bewegen in de winter niet alleen bijdraagt aan fysieke fitheid, maar ook de kans op verkoudheid vermindert. Een stevige dagelijkse wandeling van 45 minuten in de buitenlucht zou de kans op verkoudheid zelfs met 50% verminderen, volgens de bevindingen.

Naast de positieve impact op de immuniteit benadrukt het onderzoek ook het belang van vitamine D, vooral tijdens de wintermaanden met beperkte zonuren. Minder blootstelling aan zonlicht kan leiden tot een tekort aan vitamine D, essentieel voor de opname van calcium, spier- en immuunsysteemfunctie. Een korte wandeling gedurende de lunchpauze kan hierbij helpen.

De voordelen van avondwandelingen worden benadrukt als middel om vermoeidheid tegen te gaan en de nachtrust te bevorderen. Het natuurlijke daglicht stimuleert de aanmaak van melatonine, terwijl fysieke activiteit in de avond ontspanning bevordert.

Gewichtsbeheersing is een bijkomend voordeel van regelmatig wandelen. Korte wandelingen na de maaltijd, zoals na het kerstdiner, kunnen helpen bij het verbranden van calorieën en het stimuleren van de spijsvertering.

Daarnaast wijst het onderzoek op het positieve effect van wandelen op de gemoedstoestand, met name tijdens de donkere wintermaanden. Wetenschappers benoemen de rol van serotonine, het gelukshormoon, dat vrijkomt tijdens beweging en blootstelling aan natuurlijke elementen. Kortom, een wandeling in combinatie met de natuur blijkt een doeltreffend middel tegen winterdip en humeurigheid.

 

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram