Luister live

''Jong zijn in Heerlen'' de rode draad tijdens de boekenborrel

24 oktober 2023

In de drie interviews die Wiel Beijer afneemt in de oktoberaflevering van praatprogramma De Boekenborrel in boekhandel Van der Velden van Dam in Heerlen komt op de een of andere manier jong zijn in Heerlen ter sprake.

Recent verscheen het fraai geïllustreerde boek The Post-Industrials; de subculturen van Heerlen en omstreken. Het boek vertelt verhalen van jongeren die in de Oostelijke Mijnstreek van na de mijnsluitingen hun eigen weg zochten en vonden en op die manier kleur gaven aan het grauwe bestaan van alledag. Een gesprek met Michel Lemaire, een van de samenstellers van dit boek.

Over jong zijn in Heerlen in de jaren dertig van de vorige eeuw gaat het boek Een Heerlense ziel. Het is het dagboek dat de scholier Jef Oostwegel bijhield in 1933 en 1934. Het verhaalt over alledaagse dingen, zoals de lessen en de leraren op het Bernardinuscollege, naar de kerk gaan, naar de meisjes kijken, naar de film gaan en genieten van de vakanties. Omdat er in Nederland nauwelijks dagboeken bekend zijn van scholieren in de tijd, besloot zoon Camille Oostwegen sr. om het dagboek van zijn vader uit te geven.

Jong in Heerlen is grafisch vormgeefster en ondernemer Zindzi Slegers. Als afstudeerproject voor haar opleiding grafische vormgeving besloot zij een glossy over ondernemen in Heerlen te maken. De titel (B)RUIS. Dat 0-nummer viel zo goed in de smaak dat Zindzi besloot om samen met fotograaf Jonathan Widdershoven en journalist Judith Bouwels een driemaandelijks te verschijnen meeneemglossy te maken. Binnenkort verschijnt de nieuwe (B)RUIS.

In de rubriek Uit de kast… bespreekt literatuurcriticus Ben van Melick enkele nieuw verschenen boeken die hem zijn opgevallen.

De boekenborrel vind plaats in de boekhandel Van der Velden van Dam, Promenade 153-155 Heerlen. Aanvang is om 16.00 uur en de toegang is gratis.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram