Luister live

Kerkradenaar Ruben Regtop is met ADC ‘dreamteam 3.0’ in de race voor promotie

14 maart 2024

De vrouwenhoofdmacht van Tecona- ADC Urmond, met trainer-coach Ruben Regtop uit Kerkrade, is opgeklommen naar een vierde plaats op de ranglijst in de Tweede Divisie Nationaal. Door de versterkte promotieregeling zou die plek eind dit seizoen recht geven op promotie naar de eerste divisie. Voor ADC zou het een novum betekenen.

"We gaan er écht alles aan doen om het realiseren. Het niveau van de topteams in de klasse die komend seizoen dus een klasse hoger spelen is ook het niveau dat wij nastreven. En ook aankunnen, zoals we bij verschillende topwedstrijden onder bewijs hebben gesteld. Maar mocht het aan het einde van de rit desondanks niet toereikend zijn, zullen we niet heel erg teleurgesteld zijn,"

duidt Regtop.

"Ambitie, ontwikkeling, plezier en realisme gaan bij ADC hand-in hand."

Voer voor streekromanciers 

De setting in sporthal Overmunthe is voer voor streekromanciers. De speelsters die serveren staan bijna op de tenen van de supporters. Die fanatieke supporters zitten bijna letterlijk bij elkaar op de schoot op de kleine volgepropte familietribune met ultra laag plafond. Het heeft iets weg van een Italiaans tafereel, waar ouders hun kroost meenemen naar een theatervoorstelling of een restaurant.  En na afloop van wedstrijden spat de humor steevast uiteen op de barkruk van de loeigezellige, overvolle kantine, die op unieke wijze wordt gerund door Jenny, sfeermaakster en bloedfanatieke supportster. Jenny voor wie ADC het centrale punt in het leven is geworden is voor veel speelsters echt de tweede moeder.

Bij thuiswedstrijden op zaterdagavond transformeert sporthal Overmunthe quasi ook in de uitgaansgelegenheid van Urmond, Stein, Berg aan de Maas en Elsoo  Van bakvisjes tot volwassenen. De naam ADC is ontstaan in 1993 toen Avanti uit Urmond en Dynamic uit Stein zijn samengegaan. In 2000 is daar VCE (Elsloo) bij gekomen. Hierdoor ontstond één grote volleybalvereniging binnen de gemeente Stein. ADC behoort al sinds decennia tot de grotere clubs binnen de Nederlandse Volleybalbond.

De naam Graus loopt als een rode draad door de ADC-clubgeschiedenis 

De naam Graus loopt als een rode draad door de clubgeschiedenis.  Pierre Graus was een van de twee oprichters. In 1996 werd ook broer Jean Graus actief voor ADC.  Volleybalgoeroe Jean Graus, naar wie een tribune is vernoemd, groeide uit tot het clubicoon en ‘pater familias’  13 jaar speler, bijna een halve eeuw trainer. Graus trainde vrijwel alle speelsters bij ADC als jeugdtrainer of als hoofdtrainer, waar hij nodig was sprong hij in. De Urmonder, die werkzaam was als fysiotherapeut in de Lucas revalidatiekliniek in Hoensbroek stond altijd dag en nacht stond hij altijd klaar voor ‘zijn’ vereniging.

Onuitroeibaar ADC-bacil

De warme familiaire sfeer bij de volleybalvereniging is dan ook voor een groot deel te danken aan ADC’s eeuwige volleybaldier. Jongeren vonden en vinden hem ‘cool’, ouderen roemen zijn visie en daadkracht Verbinder Jean Graus onverminderd een van de fanatiekste supporters op de familietribune besmette ook echtgenote Mia en zijn dochters Milou (34) en Kyona (31) met een onuitroeibaar ADC-bacil.. Jean.. En ook voor zijn opvolging heeft hij gezorgd. Dochter Milou en Kyona trainen sinds vele jaren jeugdteam en met neef Roel Graus heeft ADC sinds december 2022 ook voor een ‘Graus’ als voorzitter. Een Graus -Kristel Graus -runt ook de ledenadministratie bij ADC.

Laatste der Mohikanen van Dreamtteam en Dreamteam 2.0 

Spelverdeelster Milou Graus en passer loopster Kyona Graus spelen sinds zestien seizoenen in de hoofdmacht van ADC. Ze promoveerden met het dreamteam in 2013 naar de tweede divisie. En herhaalden in 2018 met dreamteams 2.0 nogmaals op hartveroverende manier het huzarenstukje. Fors gebrek aan lengte aan het net werd gecompenseerd met tomeloze passie en vechtlust en de  extra klasse en power van Kyona Graus als vaak beslissende troefkaart. Kyona en Milou Graus de laatste der Mohikanen van de eerdere ADC dreamteams waren als lid van de spelersraad ook nauw betrokken bij de keuze van Ruben Regtop als nieuwe ADC trainer-coach medio 2022.

Ruben Regtop was in 2022 een verrassende keuze voor de buitenwacht 

De keuze van ADC voor de jonge nog relatief onervaren trainer coach Ruben Regtop (27 toen pas) was voor de buitenwacht verrassend. ADC koos in voorgaande jaren immers altijd voor trainers afkomstig uit eigen boezem of ervaren trainers van buitenaf. ADC-sterspeelster Kyona Graus. verklaarde de keuze als volgt: “We hadden als spelersgroep de keuze uit twee prima kandidaten. We vonden dat Ruben qua persoon en levensinstelling het beste bij onze spelersgroep past. Hij is geen trainer die alleen maar keihard wil trainen en enkel voor het prestatieve gaat. Hij heeft ook nadrukkelijk oog voor de sociale aspecten. Dat sprak ons aan.”

Ruben Regtop is afkomstig uit het nest van VC Furos Kerkrade. Als technisch sterke spelverdeler volleybalde hij voor VC Furos, VC Voerendaal en opnieuw VC Furos. Als trainer-coach nam hij in 2019 halverwege het seizoen het stokje over bij de Furos-vrouwen. Daar deed hij positief van zich spreken. Het Jongerenlintje dat hij aansluitend van de gemeente Kerkrade ontving was illustratief.

Sportpedagoog aan de Roda JC Voetbal Academie.

Als je goed keek zag je ook dat Ruben Regtop opvallend volwassen was voor zijn leeftijd. Hij zamelde dan al vroeg opvallende levenservaring. Ruben Regtop werkte vier jaar als sportpedagoog aan de Roda JC Voetbal Academie. Daarna werkte hij als ambulant spoedwerker Xonar, hielp hij jeugdigen en hun gezinnen als het moeilijk werd. Niet makkelijk was het eerste seizoen voor Ruben Regtop in Urmond, in een team waar ervaren voorganger jarenlang spelpatronen hadden ingeslepen kostte het veel moeite om zijn stempel te drukken. Gaandeweg lukte dat echter steeds beter.

Trainer Ruben Regtop uit Kerkrade en speelster Melissa Eggen uit Landgraaf passen perfect in het ‘ADC-pulletje’    

En dit seizoen is het groeiproces in spelontwikkeling en het gegroeide zelfbewustzijn bij zijn speelsters opvallend te noemen. Bij ADC ontwikkelt zich dreamteam 3.0.  Als ADC erin slaagt om de komende twee duels: zaterdag, 18.45 thuis in Urmond tegen Ledub Budel en komende week uit tegen VCE/PSV Eindhoven – ruim te winnen ligt ondanks het loodzware afsluitende tweeluik daarna een mooi competitie toetje in het verschiet.”

Unieke setting

Ruben Regtop:

“Als je kijkt naar de situatie in het Zuid-Limburgse volleybal heeft ADC natuurlijk een unieke setting. Acht competitie  damesteams, nog altijd relatief veel jeugd, nagenoeg alles eigen kweek in de hoofdmacht. De enige speelster van buitenaf, is buitenaanvalster Melissa Eggen (27), die voor dit seizoen is overgekomen van VC Landgraaf. “Melissa doet het prima. Ze past als speelster en mens ook perfect in het ‘ADC-pulletje’.”

Zo ook Ruben Regtop. Sinds oktober heeft de Kerkradenaar een nieuwe baan als jeugdconsulent bij de gemeente Kerkrade. Dat betekent ook een meer regulier leven en extra tijd in de avonduren voor privé en volleybal. En dát vult hij optimaal in. Sociaal en sportief. Afgelopen maanden hebben we hard gewerkt  aan tactische slimmigheden en spel zetten: volleyballen is ook een beetje vergelijkbaar met schaken- om het gebrek aan lengte in ons team  te compenseren.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram