Luister live

Leerlingen van Basisschool Op gen Hei planten honderden bomen

25 januari 2024

115 leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 trokken op woensdag 24 januari de laarzen aan. Het was Boomfeestdag 2024 in Landgraaf, dat dit jaar in het teken stond van het thema "Opgroeien met bomen!". De bodem van vier hectare aan provinciale grond in Landgraaf was al voorbereid voor hun komst. Onder de kundige begeleiding van De Bosgroep Zuid-Nederland, Stichting Bosbeheer Landgraaf, IVN De Oude Landgraaf en IVN Ubach over Worms plantten zij honderden kleine boompjes. Door de organisaties wordt dit aangevuld met diverse struiken. De komende jaren groeit het gebied uit tot een kleinschalig landschap waarin een divers bos en open terrein elkaar afwisselen.

Er werden door de enthousiaste leerlingen en de samenwerkende organisaties zo’n 2.500 bomen en struiken per hectare geplant. Wethouders Freed Janssen en Christian Wilbach hielpen ook mee met het planten. Waar mogelijk is gekozen voor autochtoon plantmateriaal van lokale herkomst. Bij de selectie van soorten wordt rekening gehouden met hun positieve eigenschappen op de bodemontwikkeling en bestendigheid tegen wisselingen in klimaat. Door meerdere soorten te planten wordt het risico verlaagd op ziekten. Zo kan dit bos na de aanplant zichzelf ontwikkelen naar een natuurlijk bos. Zowel voor de gemeente Landgraaf als de Provincie Limburg is dit een voortvarende start van het ‘Jaar van het bos’.

Leerlingen van Basisschool Op gen Hei plantten bomen onder begeleiding.
Leerlingen van Basisschool Op gen Hei plantten bomen onder begeleiding. Foto's door Aron Nijs.

Wethouder Freed Janssen helpt ook mee tijdens Boomfeestdag 2024.
Wethouder Freed Janssen helpt ook mee tijdens Boomfeestdag 2024. 

Wethouder Christian Wilbach helpt ook mee tijdens Boomfeestdag 2024.
Wethouder Christian Wilbach helpt ook mee tijdens Boomfeestdag 2024. Tekst gaat verder onder foto.

2024 is 'Jaar van het bos'

Bomen hebben een belangrijk maatschappelijk nut, dat varieert van de productie van zuurstof en hout tot wandelen langs de mooiste bospaadjes. Er zijn tal van organisaties betrokken bij het in stand houden en verbeteren van het bos in Nederland. In 2024 staan zij samen stil bij al het moois dat de Nederlandse bossen al bieden en ondernemen ze samen activiteiten om dit te versterken. Bijzondere aandacht is er voor terreinbeherende organisaties. Staatsbosbeheer viert tijdens het Jaar van het Bos haar 125-jarige bestaan. In heel 2024 vinden in Nederland allerlei activiteiten plaats om het belang van meer en beter bos onder de aandacht te brengen bij de verschillende organisaties en overheden. Ook in Limburg wordt extra aandacht gevestigd op het bos in 2024. Deze aanplantactie is het officiële startschot van dit feestelijke jaar.

Bron: Gemeente Landgraaf

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram