Luister live

Liberation concert versterkt zich met nieuwe bestuursleden

25 augustus 2023

De stichting “Eerbetoon Netherlands American Cemetery and Memorial organiseert sinds 2006 het jaarlijkse Liberation Concert op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Dit concert is een muzikaal eerbetoon voor de gesneuvelde bevrijders die op de begraafplaats begraven liggen. Mannen en vrouwen in de bloei van hun leven lieten huis en haard achter om te vechten voor onze vrijheid.

Nieuwe voorzitter

Tijdens de afgelopen twee edities werd de stichting geleid door Leo Urlings. In Juni nam voormalig gouverneur Theo Bovens de voorzittershamer van Urlings over.

 

“Ik vind het concert een zeer krachtige manier van het bewijzen van eer aan de gesneuvelde bevrijders. Ik besef dat dit concert er niet als vanzelf komt. Het is een particulier initiatief, en dus begrijp ik dat er vrijwilligers en sponsors nodig zijn om dit mogelijk te maken, naast de onontbeerlijke steun van ABMC en de overheden. Ik hoop in de vorm van een bestuurslidmaatschap mijn steentje te kunnen bijdragen om dit mooie eerbetoon voort te zetten.”

 

Bovens is op verschillende andere manieren bij de begraafplaats betrokken. Zo is hij adoptant van het graf van Luitenant Marx Larkin, beschermheer van de Stichting Adoptiegraven en voorzitter van de Stichting Black Liberators.

 

Raymond Knops

Naast een nieuwe voorzitter is ook voormalig staatssecretaris Raymond Knops als bestuurslid toegetreden tot het bestuur.

 

“Ik draag de militaire begraafplaats in Margraten een warm hart toe en ben al decennia actief in de Limburgse blaasmuziekwereld. Als ik op deze wijze een steentje kan bijdragen aan de continuïteit van de stichting doe ik dat graag. Zeker ook omdat het herdenken van gebeurtenissen waarbij gewone mensen bijzondere dingen hebben gedaan voor onze vrijheid zeer belangrijk is, nu en ook voor in de toekomst.”

 

Knops bezocht in 1991 als cadet van de Koninklijke Militaire Academie voor de eerste keer de begraafplaats. Het beeld van de duizenden witte grafstenen maakte indertijd een onuitwisbare indruk op hem.  Ook Knops is adoptant van een graf. 

 

“Het graf van Harold J. Ball staat voor mij symbool voor al die jonge mensen van ver die gevochten hebben voor onze vrijheid, voor onze verworvenheden. Zo is er bij elke grafsteen en bij elke vermelding op de wall of missing een uniek verhaal te vertellen. Verhalen om door te geven. Dat is waar de stichting Eerbetoon zich voor inzet.

Bestuur compleet

Tenslotte kan de Stichting ook bouwen op een nieuwe penningmeester. Raymond Jaeqx neemt de plek in van Patrick Spits. Als eigenaar van een accountants en belastingadviesbureau neemt hij de nodige financiële kennis mee.

 

“Mijn ouders hebben ontzettend lang een graf geadopteerd op de begraafplaats. Ik ben er mee opgegroeid als jongen uit de buurt. Hoe mooi is het vervolgens om vanuit mijn expertise een steentje aan dit bijzondere concert bij te dragen.”

 

Het nieuwe bestuur van de Stichting Netherlands American Cemetery and Memorial bestaat nu uit Theo Bovens (voorzitter), Joyce Reijnders (secretaris), Raymond Jaeqx (penningmeester) en de bestuursleden Frans Groutars Leo Urlings en Raymond Knops.

 

Liberation Concert 2023

Het eerstvolgende concert staat voor zondag 17 september (15.00u) op de agenda waarbij de Koninklijke militaire kapel ‘Johan Willem Friso’ samen met bariton Nico Wouterse en zangeres Emma Kok een modern-klassiek programma zullen spelen. Inmiddels zijn meer dan 2300 tickets gereserveerd. Voor meer info zie: www.liberationconcert.nl

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram