Luister live

Limburg onder een laag sneeuw! Maandagochtend extra alert op gladheid

3 december 2023

Limburg onder een laag sneeuw die zondagmiddag 3 december begon. Rijkswaterstaat kondigde eerder op de dag code geel af vanwege verwachte gladheid in het hele land. Ondanks de sneeuwval zijn er volgens de overheidsdienst geen significante incidenten op de wegen gemeld. Weggebruikers worden echter geadviseerd om hun snelheid aan te passen. De sneeuwlaag varieert meestal tussen 1 en 3 centimeter, en naar verwachting zal deze in de loop van de nacht smelten.

Er wordt gewaarschuwd voor mogelijke gladheid op maandagochtend als gevolg van sneeuwresten en het opnieuw bevriezen van natte weggedeelten. In de loop van maandagochtend wordt er neerslag verwacht vanuit het zuiden, waarbij (natte) sneeuw zich naar het noorden verplaatst.

Bij gladheid zijn er verschillende maatregelen die je kunt treffen om de veiligheid te waarborgen en ongelukken te voorkomen. Hier zijn enkele nuttige maatregelen:

  1. Aangepaste Snelheid: Verminder je snelheid bij gladheid. Het duurt langer om te stoppen of te reageren op veranderingen in de wegomstandigheden.
  2. Afstand Houden: Houd voldoende afstand tot het voertuig voor je. Dit vergroot de reactietijd en vermindert het risico op een botsing.
  3. Winterbanden: Overweeg het gebruik van winterbanden, die zijn ontworpen om betere grip te bieden op koude, gladde oppervlakken.
  4. Anti-slipmiddelen: Gebruik anti-slipmiddelen, zoals zand of strooizout, op opritten, loopbruggen en trottoirs om de grip te verbeteren.
  5. Goede Verlichting: Zorg ervoor dat alle verlichting op je voertuig correct werkt. Dit vergroot de zichtbaarheid voor andere weggebruikers.
  6. Voorbereiding Voertuig: Zorg ervoor dat je voertuig winterklaar is. Controleer de bandenspanning, ruitenwisservloeistof, remmen en accu.
  7. Voorzichtig Remmen: Voorkom abrupt remmen. Remmen met een lichte, constante druk kan slippen verminderen.

Door deze maatregelen te volgen, kun je de risico's verminderen en veiliger omgaan met gladde wegomstandigheden.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram