Luister live

Limburgse thuiskoks experimenteren het meest in de keuken

19 december 2023
De ideale maaltijd van de Limburgse thuiskoks is een zelfgekookte maaltijd. De meerderheid vertrouwt hierbij vooral op de eigen creaties, opereert het liefst solo en experimenteert graag met ingrediënten. Smaak en gezondheid voeren hierbij de boventoon. Dit blijkt uit onderzoek van Euroma. Het kruiden en specerijenmerk uit Zwolle vroeg 1.200 Nederlanders die (mede)verantwoordelijk zijn voor het koken in hun huishouden naar hun gewoonten en voorkeuren in de keuken.
image
Kokend Nederland is niet uit de keuken weg te slaan. Acht op de tien kookt meerdere keren per week tot dagelijks zelf (in Limburg zet 47% elke dag een zelfbereide maaltijd op tafel). Maar niet alle dagen van de week staan de Limburgers in de keuken. In dezelfde frequentie geeft Limburg de voorkeur aan gemak en kiest men relatief vaak (17%) voor een kant-en-klaar maaltijd (gemiddelde van Nederland is 10%).
Gemiddeld staan Limburgers 39 minuten per dag in de keuken. Deze tijd besteden de Limburgers het meest van heel Nederland (63%) aan het experimenteren met nieuwe ingrediënten en recepten, waarbij smaak en gezondheid voorop staat. Inspiratie hiervoor haalt ruim de helft (55%) uit eigen creaties. Limburgers vinden het dan ook niet moeilijk (56%) om elke dag een gevarieerde maaltijd te bereiden. Ze bereiden dan ook
Smaakvolle, gezonde maaltijd
Smaak en gezondheid zijn dé topingrediënten voor de Nederlandse thuiskok. Smaak is voor 77% van de Limburgers essentieel bij de avondmaaltijd en 46% geeft hierbij aan dat zoute smaken een gerecht echt verbeteren. Daarnaast vindt 81% van de ondervraagden het belangrijk om een gezonde maaltijd te bereiden en 57% let bij het kopen van voedingsmiddelen op het zoutgehalte in het product.
Zout: lekker of fout?
In het Limburgse keukenkastje staan gemiddeld 14 kruidenpotjes/-blikjes/-busjes. In 69% van de gevallen worden deze kruiden minstens één keer per week gebruikt. Ondanks het feit dat bijna de helft van de Limburgers geniet van zoute smaken, zijn Limburgers ook degenen die het vaakst letten op het zoutgehalte wanneer zij voedingsmiddelen kopen (57%).
image
Joyce Nijensteen, Brand Marketing Manager Euroma: “Dit onderzoek bevestigt onze visie ten aanzien van lekker en gezond eten. De Nederlandse thuiskok experimenteert erop los met eigen, gezonde creaties en nieuwe ingrediënten en producten, maar let hierbij vooral op gezondheid. De kruiden en specerijen van Euroma bevatten geen toegevoegd zout, E-nummers, suikers en andere onnodige toevoegingen en sluiten dus naadloos aan bij de voorkeuren en behoeften van de Nederlandse thuiskoks.”
 
Meer informatie is te vinden op www.euroma.nl.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram