Luister live

Minister Keijzer van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening maakt kennis met Parkstad

21 augustus 2024

Gisteren kwam Minister Keijzer, als nieuwe minister van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening, kennismaken met Zuid-Limburg. Met aandacht voor respectievelijk de wijken van Heerlen-Noord, op initiatief van het Nationaal Programma Heerlen Noord, en de ‘woningbouwambitie Parkstad’ stond de Stadsregio Parkstad Limburg nadrukkelijk in the picture.

Voor het tonen van de woningbouwambitie Parkstad bezocht de Minister de Rumpenerstraat in de Gemeente Brunssum. Een straat waarin de afgelopen jaren actief gepoogd wordt om commercieel vastgoed om te zetten naar wonen. Met daarbij aandacht voor het slimmer gebruiken van het bestaand vastgoed maar ook door in te zetten op sloop & nieuwbouw (met oog voor de bestaande structuur en cultuurhistorisch besef van straat). Om op die manier echt structureel bij te dragen aan het verbeteren van de leefbaarheid en economische vitaliteit van wijken en kernen. Dit kunnen de gemeentes onder andere doen dankzij de ondersteuning van en samenwerking met het Rijk. Denk o.a aan het Volkshuisvestigingsfonds.

Aangezien situaties als de Rumpenerstraat niet alleen in Brunssum spelen maar eveneens in de rest van de regio, in zowel het stedelijk gebied maar zeker ook in méér ‘landelijk’ gebied, was Brunssum vooral decor voor een bredere regionale uitdaging. De gemeente heeft daarom de nadrukkelijke hoop uitgesproken dat ze de prima samenwerking met het Rijk in de nieuwe regeerperiode kunnen continueren. Daarbij hebben ze tevens het belang van samenwerking benadrukt. Samenwerking tussen gemeenten onderling, met de Provincie Limburg maar zeker ook de samenwerking met onze woningcorporaties en marktpartijen. Uiteindelijk is de gemeente de spil in het web, maar moeten ze het samen doen.

Het was daarom mooi dat naast de Gemeente Brunssum ook nadrukkelijk de vertegenwoordiging van de provincie, de regio, de woningcorporaties, de marktpartijen en het Nationaal Programma Heerlen Noord aanwezig waren. Samen zien we namelijk dat samenwerking echt loont en tot zichtbare resultaten leidt voor onze inwoners. Samen hebben daarin voorbeelden aangehaald van behaalde resultaten, alsook vooruit gekeken naar de wijze waarop we deze organisatie gezamenlijk uitbouwen. Ook daarvoor blijven we graag frequent de samenwerking met het Rijk opzoeken en gebruik maken van het Expertteam Woningbouw.

De zichtbare interesse en herkenning van het belang bij de Minister waren daarbij mooi om te zien. Samen hebben we dit waardevolle bezoek dan ook gewaardeerd en kijken we uit naar een verdere samenwerking met alle betrokken partijen om de leefbaarheid en veiligheid in de Stadsregio Parkstad Limburg duurzaam te versterken.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram