Luister live

NAVO viert donderdag haar 75-jarig bestaan

4 april 2024

 

Op 31 mei organiseert NAVO Brunssum daarom een concert in het openluchttheater in Brunssum om dit jubileum te vieren.

Verder laat het hoofdkwartier in Brunssum de feestelijke dag aan zich voorbijgaan. Volgens een woordvoerder is dit voorbehouden aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Even terug in de geschiedenis. 75 Jaar geleden traden 12 landen toe tot het bondgenootschap, onder het motto samen sterk tegen de toenmalige communistische Sovjet Unie. Inmiddels bestaat de NAVO uit 32 landen met als jongste aanwinst Zweden dat zich vorige maand bij het bondgenootschap aansloot.

Het hoofdkwartier in Brunssum staat er sinds 1966. Het vestigde zich op het voormalige terrein van de staatsmijn Hendrik. In 2000 werd dit het hoofdkwartier van de NAVO troepen in Noord-Europa en sinds 2012 kennen we het als JFC (Joint Force Command) Brunssum.

De rol van JFC is in al die jaren veranderd. Tijdens de Koude Oorlog hield het hoofdkwartier zich met name bezig met het aansturen van NAVO-troepen die de West-Duitse grens verdedigden. Later, na de Koude Oorlog, richtte NAVO Brunssum zich meer op interventies buiten het verdragsgebied, zoals de missie in Afghanistan van 2001 tot 2014. Vandaag de dag is JFC bezig met het inrichten van een nieuwe verdedigingsstrategie voor Europa, naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Mocht dit escaleren, heeft JFC allerlei scenario's klaarliggen.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram