Luister live

NAVO Zet AWACS-vliegtuigen in vanuit Litouwen om Russische activiteiten te monitoren

28 september 2023

Via: 045online

De vliegtuigen maken deel uit van een vloot van 14 NAVO AWACS-vliegtuigen die zijn gestationeerd in Geilenkirchen, Duitsland.

GEILENKIRCHEN, Duitsland – De NAVO zal tijdelijk twee AWACS-vliegtuigen (Airborne Warning and Control System) inzetten vanaf Šiauliai, Litouwen. De vliegtuigen zullen landen op 28 en 29 september 2023 en verschillende missies uitvoeren om de militaire activiteiten van Rusland bij de grenzen van het NAVO-verdragsgebied te observeren.

 

Foto: NATO AWACS

 

Als reactie op de Russische oorlog in Oekraïne heeft de NAVO haar luchtpatrouilles in het oostelijke deel van de NAVO-alliantie al versterkt met straaljagers, verkenningsvliegtuigen en tankers. Na Russische drone-aanvallen dichtbij het NAVO-verdragsgebied hebben de Verenigde Staten extra gevechtsvliegtuigen ingezet in Roemenië om de ‘air policing’-missie van de NAVO te versterken.

Sinds februari 2022 hebben NAVO AWACS-vliegtuigen honderden vluchten uitgevoerd boven Oost- en Noord-Europa om Russische gevechtsvliegtuigen in de gaten te houden. De AWACS zullen de komende dagen beginnen met hun verkenningsvluchten boven het grondgebied van het bondgenootschap. De inzet wordt naar verwachting enkele weken en omvat 150 militairen ter ondersteuning van de vliegoperaties. De vliegtuigen maken deel uit van een vloot van 14 NAVO AWACS-vliegtuigen die zijn gestationeerd in Geilenkirchen, Duitsland.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram