Luister live

Nederland Schoon roept Limburgers op: neem herbruikbare tas mee tijdens inkopen voor de feestdagen

28 november 2023
Nu de Sint in het land is en de feestdagen in aantocht zijn, gaan we massaal weer op pad om te winkelen voor o.a. cadeaus en kleding. Nederland Schoon roept op om voortaan herbruikbare tasjes mee te nemen want uit onderzoek, gedaan in opdracht van Nederland Schoon, blijkt dat het meenemen van een herbruikbare tas bij het winkelen nog onbekend gedrag is.

Minder dan de helft van de volwassenen (45%) zegt altijd een opvouwbaar herbruikbaar tasje bij zich te hebben. In tegenstelling tot winkelen neemt 67% wel altijd een herbruikbare tas mee tijdens het boodschappen doen. Vooral onder jongeren van 13 – 17 jaar blijkt het meenemen van een herbruikbare tas onbekend gedrag. Slechts 3% van deze groep heeft altijd een opvouwbaar tasje mee. Nederland Schoon vindt dat het meenemen van een herbruikbare tas de nieuwe norm moet worden om zo te voorkomen dat de plastic en papieren tasjes in het milieu belanden. Vandaag start Nederland Schoon dan ook een campagne waarbij Supporter van Schoon de ‘Tassus Meenemus’ het goede gedrag vertoont en iedereen moet aansporen om hetzelfde te doen. Voor meer informatie, zie: www.supportervanschoon.nl

De komende periode gaan veel mensen logischerwijs op pad om te winkelen. Het beeld van mensen met gevulde plastic en papieren tassen tijdens het winkelen is bij iedereen bekend. Echter, Nederland Schoon vindt dat daar verandering in moet komen. Vooral onder jongeren van 13 – 17 jaar blijkt een hoop winst te behalen. Slechts 26% geeft namelijk aan altijd een herbruikbare tas mee te nemen tijdens het boodschappen doen en 3% heeft altijd een opvouwbaar tasje bij zich. Het meenemen van herbruikbare tasjes moet volgens hen de nieuwe norm worden.

Ingrid Goethart, directeur a.i. van Nederland Schoon legt uit: “Toen ik afgelopen weekend even in de stad was waar ik woon, ging ik erop letten hoeveel plastic en papieren tasjes ik om mij heen zag. Ik schrok van de hoeveelheid. Voor mijn gevoel waren het er enorm veel. Het meenemen van een herbruikbaar tasje is een kleine moeite, maar heeft grote impact. Daarnaast is het makkelijk mee te nemen en neemt het niet veel ruimte in beslag.”

Goede voornemens
Goethart vervolgd: “Ik hoop dan ook dat door deze oproep mensen zich bewust zijn van dit probleem en overstappen op herbruikbare alternatieven om zo afval te voorkomen. Daarnaast is het wat mij betreft ook een mooi voornemen voor 2024: zorg dat je altijd een herbruikbaar tasje bij je hebt.”

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram