Luister live

Nieuw mijnwerkersmonument onthuld bij gedachteniskapel Landgraaf

11 december 2023
Via: 045online
LANDGRAAF – Zaterdagochtend werd bij de gedachteniskapel van de mijnwerkers in Landgraaf een indrukwekkend nieuw monument onthuld ter ere van de koempels en ter behoud van de mijngeschiedenis. Het kunstwerk, kosteloos vervaardigd door mijnwerkerszoon Funs Stadhouders, bestaat uit twee delen.
Foto: Jo Grzelak

Het kleinste deel vertegenwoordigt de pungel, de knapzak met het kenmerkende ruitpatroon waarmee mijnwerkers hun lunch vervoerden. Het andere deel is een dwarsdoorsnede van het vroegere mijnlandschap, een toren met verschillende ‘verdiepingen’.

Foto: Jo Grzelak

Het monument fungeert als een soort stripverhaal waarop verschillende facetten van een dag uit het leven van een mijnwerker te zien zijn, aldus organisator Martin van de Weerden. Van het kleedlokaal met opgehangen jassen tot een mijnwerker die gangen ondersteunt, het kunstwerk brengt de mijngeschiedenis op unieke wijze tot leven. Van der Weerden gelooft dat dit monument zal uitgroeien tot het centrale symbool van de hele mijnstreek.

Foto: Jo Grzelak

Het monument dient als een blijvende herinnering aan de onmisbare rol van de mijnen in de regio.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram