Luister live

Onderzoek laat zien: ruim één op de tien Nederlanders slaapt naakt

3 september 2024
Een pyjama, nachtjapon, ondergoed of helemaal niks. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor de beste nachtrust. 13% van de Nederlanders slaapt naakt, zo komt naar voren uit een onderzoek van Dekbed-Discounter.nl. Limburgers blijken de kleinste groep ‘naaktslapers’ van Nederland te zijn.
De aanbieder van slaapcomfort deed onderzoek naar de slaapgewoontes van Nederlanders. Hiervoor werden 1.075 Nederlanders ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 13% van de Nederlanders naakt het bed in stapt voor hun portie nachtrust. Waarom zij kiezen voor naakt slapen? 48% vanwege het comfort, 27% voor de temperatuurregulatie en 20% voor de gezondheid.
Provinciale verschillen
Opvallend is dat hier per provincie grote verschillen in te zien zijn. Zo blijken inwoners van de provincie Groningen echte ‘naaktslapers’ te zijn. 27% van de respondenten zegt zonder kleren onder de wol te kruipen. Zeeland volgt met 16%. De minste naaktslapers wonen in Utrecht. Hier zegt maar 7% zonder nachtkleding te slapen. In deze provincie kiezen inwoners vaker voor een nachtjapon (32%) of ondergoed (35%).
Provincies met de meeste naaktslapers:
  1. Groningen - 27%
  2. Zeeland - 16%
  3. Noord-Holland - 15%
  4. Gelderland - 14%
  5. Limburg - 13%
Slaapmaskers en oordoppen
Ook is in het onderzoek gevraagd naar het dragen van een slaapmasker en het in doen van oordoppen. 7% van de respondenten zegt te slapen met een slaapmasker en 9% propt elke avond oordoppen in de oren voor een rustige nachtrust. Inwoners van Groningen (14%) gebruiken de meeste slaapmaskers. In Friesland is dit met 3% het minste. Oordoppen worden het meeste gebruikt in Flevoland (17%) en het minste in Groningen (5%).
Het hele onderzoek zien? Kijk dan hier voor alle verschillen per provincie en nog meer resultaten.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram