Luister live

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Zo werkt het in gemeente Kerkrade

2 januari 2024

De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen, ofwel de fysieke leefomgeving. Deze nieuwe wet voegt wetten samen en vereenvoudigt de regels voor veel van wat u buiten ziet, ruikt en hoort. U kunt hierdoor in één keer kennisnemen van de regels en voorschriften van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven.

Wat betekent de Omgevingswet voor u?
U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving vanaf 1 januari 2024. Bijvoorbeeld als u plannen heeft om uw huis te verbouwen, een boom te kappen, een evenement wilt organiseren of als u als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast uw bedrijfspand. U bent dan initiatiefnemer en moet uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen.

De omgevingsbalie
Via de website: kerkrade.nl/omgevingswet vindt u alle algemene informatie. Ook vindt u hier de veel gestelde vragen. Wilt u na het lezen van deze informatie dat iemand met u meekijkt? Dan kunt een afspraak inplannen met onze fysieke omgevingsbalie. Dit kan door te bellen naar 14 045.

De omgevingsbalie is vanaf januari elke donderdag van 09:00-12:00 en 16:00-18:00 geopend. U kunt hier terecht met al uw vragen over de omgevingswet. Denk hierbij aan hulp met het invullen van het Omgevingsloket of vragen over Omgevingsvergunningsvrij bouwen. Ook kunt u hier vragen stellen over het indienen van een principe verzoek in het kader van het vooroverleg.

Het vooroverleg
Weet u zeker dat u een vergunningsaanvraag wilt indienen? Dan raden wij u aan om eerst een vooroverleg, ofwel principe verzoek, in te plannen. Met het inplannen van een vooroverleg kan de behandeling van uw aanvraag worden versneld. Tijdens het vooroverleg kijken we namelijk samen met u of wij alle informatie hebben om er zo achter te komen of een voorgenomen initiatief realiseerbaar is. Misschien moet u de activiteit duidelijker omschrijven of dienen er gegevens aangevuld te worden. Na het vooroverleg kunt u uw aanvraag indienen in het online Omgevingsloket.

Het vooroverleg (principeverzoek) kunt u na 1 januari aanvragen via de website van gemeente Kerkrade en via het Omgevingsloket.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram