Luister live

Opening Dutch Mountain Film Festival in Kerkrade

13 oktober 2023

Op dinsdag 31 oktober 2023 vindt de opening van het Dutch Mountain Film Festival plaats in HUB.Kerkrade. De 13de editie van het festival opent met de alpiene dansvoorstelling ‘White Out’ en de Nederlandse première van de bijzondere animatiefilm ‘The Legend of Goldhorn’. Vervolgens staat nog vijf dagen lang het verhaal van de bergen centraal in film, dans, literatuur, beeldende kunst en in culinaire en sportieve activiteiten.

 

Alpiene dans openingsvoorstelling White Out
Met _White Out _ van choreograaf Piergiorgio Milano opent het festival op dinsdag 31 oktober in HUB.Theater Kerkrade. Het Dutch Mountain Film Festival presenteert deze unieke fusie van dans, theater en bergsport in samenwerking met schrit_tmacher Festival. Net als het Dutch Mountain Film Festival zoekt schrit_tmacher de grenzen van kunstdisciplines op. Beide festivals hebben al jarenlang een vaste basis in de regio, daar waar de bergen beginnen.

Kleurrijk getekend debuut The Legend of Goldhorn
In alle films van het festival staan bergsport, bergcultuur en berglandschappen centraal. Dit jaar zijn er verschillende vormen van animatiefilms te zien, zoals de veelgeprezen stopmotion satire Egoland en het kleurrijk getekende The Legend of Goldhorn. Deze laatste is de debuutfilm van regisseur Lea Vučko. Zij baseerde haar film op een duistere Sloveense legende over liefde en hebzucht. De film is tijdens de opening van het festival op dinsdag 31 oktober te zien in HUB.Kerkrade en op zaterdag 4 november in het Royal Theater in Heerlen.

Bijzondere schilderingen in HUB.Kerkrade
In de bibliotheek van HUB.Kerkrade zijn t/m 25 november de originele tekeningen te bewonderen die Lea Vučko voor The Legend of Goldhorn maakte. Speciaal voor Kerkrade zal zij enkele HUB ramen beschilderen met beelden uit de film. Sommige tekeningen zijn met behulp van augmented reality tot leven te wekken op telefoon of tablet. De expositie vertelt ook het verhaal achter de film. De legende van Goldhorn speelt zich af in een tijd waarin mensen nauw verbonden waren met de natuur en bovennatuurlijke wezens. De levendige kleuren verwijzen daarnaar. Zij geven de ultraviolette en infrarode straling weer die ons omringt, maar voor ons onzichtbaar is.

Beelden en verhalen van de bergen
Naast films biedt het Dutch Mountain Film Festival van dinsdag 31 oktober t/m zondag 5 november literatuur, beeldende kunst, dans, lezingen en ook culinaire en sportieve activiteiten. Zes dagen lang trekken filmmakers, kunstenaars, filmfans en bergsporters samen op en delen hun beelden en verhalen van de bergen. Met de vertoning van de winnaar van de Crossborder DMFF Award, de hoofdprijs van het Dutch Mountain Film Festival, wordt de 13de editie van het festival op zondag 5 november afgesloten.

Bekijk het hele programma op www.dmff.eu.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram