Luister live

Poëzieweek met Joost Oomen trekt kleine 700 leerlingen naar Royal in Heerlen

8 februari 2024
In de afgelopen week van de poëzie (25 – 31 januari) organiseerde SCHUNCK in samenwerking met literatuurgenootschap PANDA het poëziefestival voor het voortgezet onderwijs. Het hoogtepunt van het evenement was het bezoek van dichter, schrijver en theatermaker Joost Oomen. Hij ontving in de Royal maar liefst 683 leerlingen, die in een collegetour-achtige setting met de dichter in gesprek gingen.  

Joost Oomen, bekend van zijn deelname aan het tv-programma De Slimste Mens en zijn recente debuutbundel, stond centraal in het project. De oude Royal Bioscoop aan het stationsplein in Heerlen verwelkomde Oomen op 29 en 30 januari 2024. Zijn werk en schrijverschap stonden gedurende deze dagen in de schijnwerpers.

Liefde
Het thema van het poëziefestival draaide om liefde. De inbreng van Joost Oomen bood een frisse kijk op dit veelzijdige onderwerp. In zijn recente debuutbundel staan door Oomen geschreven liefdesbrieven aan (on)gewone onderwerpen zoals sneeuw, pudding en een citroenboom. De dichter nam de leerlingen in Heerlen mee op een reis door de uiteenlopende emoties van liefde, inclusief de stress, paniek en verwarring die hiermee gepaard gaan. Daarnaast reflecteerde hij in een aantal gedichten op de aard van poëzie zelf, waarbij hij de vraag 'Wat is een gedicht?' als uitgangspunt nam.
Interactieve sessies
De leerlingen woonden niet alleen Oomens voordracht bij, maar deden ook mee aan diverse workshops, waarin ze zich verdiepten in de teksten uit de bundel. Tijdens de eerste workshop bedachten de leerlingen vragen voor Oomen, die later aan hem werden gesteld tijdens een plenaire bijeenkomst in de Royal. Deze interactieve sessie bood een unieke kans voor de leerlingen om direct in contact te komen met de auteur.
Na het schrijversbezoek vond een creatieve verwerkingsworkshop plaats, waarbij de leerlingen zelf aan de slag gingen met het schrijven van poëzie, korte verhalen of raps. De workshops werden geleid door jonge, getalenteerde schrijvers uit de regio. Dat maakte de ervaring extra inspirerend voor de deelnemers.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram