Luister live

Programma schrit_tmacher Festival 2024 bekend

16 december 2023

In 2024 vindt schrit_tmacher Festival plaats van dinsdag 20 februari tot en met zondag 24 maart 2024. Het festival presenteert voor de 29e keer vijf weken lang toonaangevende dansvoorstellingen en (wereld)premières van (inter)nationale topgezelschappen uit alle hoeken van de wereld én een uitgebreid contextprogramma met voorstellingen voor de jeugd, danstalent uit de regio, community projecten, exposities, films, lezingen, talks en workshops.

Festivalprogramma
schrit_tmacher Festival 2024 opent op 20 februari in Theater Heerlen met de bijzondere première ‘Voodoo Walz’ van de van oorsprong uit Limburg afkomstige broer en zus Imre van Opstal en Marne van Opstal in coproductie met Schauspielhaus Bochum & Das Hessische Staatsballet. In Fabrik Stahlbau Strang Aken wordt het startschot gegeven door The New Zealand Dance Company met het tweedelige programma ‘Whenua’ dat gebaseerd is op de Mãori-wereld. En in Kulturhaus Alter Schlachthof Eupen wordt het festival geopend door Gandini Juggling met ‘LIFE – A Love Letter to Merce Cunningham’, een dialoog tussen jongleren en dans die in 2022 werd uitgeroepen tot één van de tien beste dansshows van het jaar.

Gedurende de 5 festivalweken volgen nog meer knallers van voorstellingen door o.a. Far From The Norm / Botis Seva, National Dance Company Wales, The Living Dance Studio / Wen Hui, Compagnie Dytik, NDT2 - een samenkomst van Jiří Kylián, Ohad Naharin en Maxine Doyle - en Adrien M en Claire B met hun virtuele omgeving, vol wonderlijke projecties en dans. Één van de hoogtepunten in 2024 is de uitvoering van ‘The Rite of Spring’ door Pina Bausch, Écoles des Sables en met livemuziek van Philzuid. Beide voorstellingen op 7 en 8 maart 2024 zijn (na hun aankondiging in augustus) al geheel uitverkocht.

Festival Specials In 2024 staan er maar liefst vijf Festival Specials op het programma. Zo presenteert Yin Yue naast de voorstelling 'Nowhere' met haar gezelschap, ook de indrukwekkende solo 'Into ash' in het Ludwig Forum in Aken. In datzelfde museum vindt ook 'Us Swerve' van Alex Baczynski-Jenkins plaats, waarbij performers op skates om elkaar heen bewegen terwijl ze poëziefragmenten voordragen. Andere specials zijn ‘auf einander zu’ door studenten van de HfMT Keulen, zwevende onderwaterwereld figuren van Joost Meyers in het fabrieksgebouw van Stahlbau Strang en vier dansers die op het dak van Q-Park Putgraaf in de choreografie ‘After All’ van Niek Wagenaar worstelen met de plotselinge verschuiving van overvloed naar schaarste en met schuldgevoelens, verlies en eenzaamheid.

GENERATION2
Met GENERATION2 investeert schrit_tmacher in het danspubliek van de toekomst. Ieder festival presenteert schrit_tmacher onder meer tijdens de jaarlijkse Jeugddag (in 2024 op zondag 10 maart) dans aan het jonge publiek in al zijn leeftijdscategorieën. In 2024 met werken - én laagdrempelige workshops - van o.a. Wonderland Collectief / Makiko Ito (JPN), Collectief dOFt (B) en tout petit (B). Naast deze kennismaking met dans voor de hele familie bevat GENERATION2 ook schoolvoorstellingen en een omlijstend educatief aanbod voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Daarnaast biedt schrit_tmacher ook mogelijkheden voor regionaal choreografie- en danstalent om zich te presenteren aan een breed publiek zoals tijdens ‘Co-Laboration’ en ‘Life Cypher’ waarin schrit_tmacher i.s.m. Kool Cult. de ontwikkeling van jongeren,

die excelleren binnen niet gevestigde disciplines, zoals breakdance en street foto-/filmografie stimuleert. Daarnaast vindt op 3 maart ‘Breakin’ Convention’, het baanbrekende hiphop-festival uit Londen, plaats in Theater Kerkrade.

Uitgebreide contextprogrammering
In 2024 vinden er aanvullend aan dit gevarieerde programma ook weer community-projecten, dansworkshops, tentoonstellingen, films, videoportretten en talks plaats. Bij al deze activiteiten interacteren actuele ontwikkelingen in de samenleving en in de kunsten met dans, met als overkoepelend thema: transitie. Met choreografen als Marne van Opstal en Imre van Opstal, Botis Seva, Pina Bausch / Germaine Acogny & Malou Airaudo en Wen Hui presenteert schrit_tmacher geëngageerde makers die in hun werk vanuit verschillende perspectieven hun vinger leggen op angst voor alsook vertrouwen in transitie. Tijdens nagesprekken waarbij de makers (grotendeels) live aanwezig zijn, maar ook tijdens online videoportretten en films in o.a. Filmhuis De Spiegel maakt schrit_tmacher ingrijpende veranderingsprocessen invoelbaar via de emotionele, avontuurlijke en verbindende kracht van dans. En met bijzondere community projecten zoals ‘Van moestuinverhalen tot lenteoffers, een nieuw ritueel’ in samenwerking met De Buurttuin in Heerlen Noord en danstheatermaker Honey Eavis.

Dans en gezondheid Tijdens schrit_tmacher Festival 2024 wordt ook op diverse momenten aandacht besteed aan het belang van muziek en lichaamsbeweging voor het welzijn van de mens. Zo biedt schrit_tmacher in samenwerking met Toon Hermans Huis Parkstad een driedaagse danscursus voor mensen met kanker aan, vindt er een lezing plaats met kennis en inzichten in dansen met mensen met verschillende ziektes en aandoeningen en gaat choreograaf Jordy Dik (winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2023) aan de slag met studenten van Codarts en

inwoners van Sevagram om de levensverhalen van deze ouderen te vangen in liederen en dans. Kijk voor het complete programma op de tweetalige website: www.schrittmacherfestival.com

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram