Luister live

René Smeets opnieuw hoofdtrainer VV Schaesberg

20 december 2023

Via: 045online

LANDGRAAF –  René Smeets volgt komend voetbalseizoen Tim Zuidersma op als hoofdtrainer van VV Schaesberg. De UEFA A gediplomeerde oefenmeester tekende bij de tweedeklasser een driejarig contract als hoofdtrainer. Ook wordt de Landgravenaar de komende drie seizoenen hoofd jeugdopleiding van VV Schaesberg.

VV SCHAESBERG ; TRAINER RENE SMEETS

Schaesberg-voorzitter Rudi Bonnie ziet René Smeets, die de vereniging van haver tot gort kent, en eerder al van 2013 tot 2018 succesvol als hoofdtrainer en hoofd jeugdopleiding bij VVS werkte, als ‘de geknipte man’ om het nieuwe vijfjarige toekomstmodel van VV Schaesberg de komende jaren op sportief technisch vlak invulling te geven. “René past perfect in de profielschets, die we als nieuwe bestuur hebben opgesteld. En kan er ook van a t/m z invulling aangeven.”

Een voetbalvereniging moet altijd zoveel als mogelijk met spelers van de eigen club vereniging voetballen. Talentvolle spelers uit de eigen jeugdopleiding hebben bij mij ook altijd een streepje voor,

is het adagium van Landgravenaar René Smeets.

Het klinkt menigeen op sportpark Strijthagen als muziek in oren. Voorop een groep hardcore Schaesberg clubmensen. Mensen met een vaak lang en succesvol voetbalverleden bij de club en die zich ook daarna in andere uiteenlopende functies buitengewoon verdienstelijk maakten voor hun vereniging.

Het rumoerde lange tijd stevig bij VV Schaesberg

Die oudgedienden keerden het oude bestuur, onder leiding van de eerder lang gekoesterde oud-speler en langjarig voorzitter Paul Sweron de laatste tijd opzichtig de rug toe. Ze konden zich absoluut niet vinden in het gevoerde technische beleid. En weigerden om die reden ook om nog langer vrijwilligersfuncties of taken te vervullen voor de club van hun hart.

Komst van vier oudgedienden van Chevremont zette kwaad bloed  

De druppel die de emmer deed overlopen was het nieuws van de komst van vier spelers van eersteklasser VV Chevremont, januari 2023. Met de eerdere komst van Chevremont topscoorder Eloy Cox had niemand bij VVS eerder een probleem. Vijf Chevremont spelers in de basis was menige VVS clubman echter tegen het zere been. “VV Chevremont draait de geldkraan goeddeels dicht en VV Schaesberg lijft die spelers vervolgens in. Vijf talentrijke jeugdspelers van VV Schaesberg, die daardoor geen toekomstperspectief meer zagen, voetballen daardoor nu voor VV Chevremont. Dat is écht de omgedraaide wereld”, fulmineerde ‘Schaesbergs harde kern’.

“DNA en clubidentiteit VVS moet in de toekomst weer voorop staan”     

Rudi Bonnie, die in augustus Paul Sweron opvolgde als voorzitter, deelt die mening. “De clubidentiteit en DNA van VV Schaesberg is de laatste jaren verwaterd. De keuze voor eigen jeugd staat hier vanaf komend seizoen weer voorop. De financiële uitzonderingspositie van de hoofdmachtselectie, in de huidige vorm, kan ook echt niet langer. Natuurlijk hebben we als een venootschapsplichtige vereniging met talrijke activiteiten heel veel inkomsten, maar we hebben ook héél véél uitgaven.”

“Nee, aan de sportieve doelstellingen van VV Schaesberg verandert er niets”zegt Ruud Bonni desgevraagd. “Die doelstellingen zijn al jaren onveranderd. We hopen dat Schaesberg onder Tim Zuidersma, die we zeer waarderen, daartoe dit seizoen de eerste stap zet. Maar een kampioenschap mag nooit te koste gaan van andere teams van de vereniging. We zijn een vereniging met ruim 800 leden. En die zijn voor ons allemaal even belangrijk. Het bundelen van krachten -van spelers en trainers tot bestuurders en  vrijwilligers – is ook de enige toekomstbestendige weg. Cultuurverschillen moeten worden overbrugd, plooien uit het verleden worden recht gestreken. Maar ik heb er vertrouwen in. We hebben hier hier namelijk met zijn allen één gemeenschappelijk belang.”

“Ik ga écht niemand van de huidige selectie wegjagen” 

René Smeets geeft aan geen publiek waardoordeel te willen geven. “Ik heb met Paul Sweron in het vewrlden zes jaar samengevoetbal bij VV Kolonia en hij heeft me drie jaar geleden als jeugd talenttrainers ook weer teruggevraagd. Ik heb groot respect voor iedereen die een bestuursfunctie op zich neemt. Een bestuurder krijgt zelden of nooit een compliment, maar is altijd snel de ‘pispaal’ als zaken niet goed verlopen. Ik wil ook met respect voor het verleden en nu naar de toekomst. Er staat bij VV Schaesberg actueel een kwalitatief prima selectie, die mee moet kunnen doen voor het kampioenschap. Van mij hoeft ook niemand van de huidige selectie weg. Maar ik wil wél gefaseerd zoveel mogelijk VV Schaesberg talenten inbouwen. Ook met de talenten uit de eigen jeugdopleiding in het team moet Schaesberg in de eerste klasse kunnen voetballen. Kijk maar naar het actuele succes van het piepjonge Bekkerveld team. Daar spelen drie jongens in de basis die vorig seizoen nog tegen onze O19 voetbalden.”

Jeugdige spelers naar een hoger niveau doorontwikkelen is kolfje naar de hand van René Smeets 

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst dus. “Inderdaad! Daarom word ik naast hoofdtrainer ook hoofd jeugdopleiding.” Jeugdige spelers technisch fysiek en mentaal door ontwikkelen naar een hoger niveau is dan ook een kolfje naar de hand van René Smeets. Actueel geeft de gedreven oefenmeester er invulling aan als hoofdtrainer bij SV Geuldal (sinds 2021) en als jeugdtrainer bij de JO-16 van Schaesberg, waar hij eerder twee jaar met succes de Jo19 trainde.

René Smeets en VV Schaesberg; het voelt vertrouwd

René Smeets (57) en v.v. Schaesberg, het voelt ook vanaf het begin vertrouwd. De geboren en getogen Landgravenaar is een kind van de vereniging, kent de club van haver tot gort. Zijn voetbalwortels liggen op Leenhof. Daar maakte de loopsterke, technische begaafde, aanvaller met zestien jaar zijn debuut in de hoofdmacht van Kolonia. Enkel onderbroken door twee jaar bij de toenmalige hoofdklasser v.v. Waubach, onder leiding van Wim Vrösch voetbalde hij er tot zijn 29ste. In zijn ‘nadagen’ voetbalde hij nog drie seizoenen voor eersteklasser Mheerder Boys, voor UOW’02, NEC ’92 en MSP ’03, waar hij op 38-jarige leeftijd een punt zette achter zijn lange spelersloopbaan.

Trainershaltes

Daarna werd hij trainer. Eerst assistent van oud Roda topspeler en oud-International René Hofman bij MSP’-03. Daarna hoofdtrainer bij VV Vijlen, VV Simpelveld en FC Kerkrade-West. In 2013 klopte VV Schaesberg aan. De in Landgraafs wijk De Lichtenberg opgegroeide René Smeets had weinig bedenktijd nodig. “VV Schaesberg is écht mijn club. Een schitterende vereniging met een fantastische groep gouden vrijwilligers, unieke mensen.”n 2016 werd René Smeets kampioen met VV Schaesberg in de tweede klasse. Aansluitend realiseerde hij met Schaesbergs hechte vriendteam twee opeenvolgende seizoenen handhaving in de eerste klasse. Saillant detail: Tim Zuidersma de huidige trainer-coach van VV Schaesberg voetbalde jaren als speler onder René Smeets en zette onder Smeets ook de eerste stap naar het (assistent) trainerschap.

René Smeets en Tim Zuiderma met nummer 7 op de elftalfoto van Sschaesbergs voormalige succesteam, delen een lang en succesvol gemeenschappelijk voetbalverleden. De laatst twee seizoenen werken ze opnieuw samen in de technische staf met die kanttekening de René Smeets die nu hoofdtrainer is bij SV Geuldal zich niet bemoeit met de hoofdmacht.

Klasgenoot Dirk Kuyt, stage lopen bij Feyenoord

Met studiemaatje Dirk Kuyt naar het UEFA-A diploma

Zeven jaar geleden kroop René Smeets (57), die geldt als de beste fietsenmaker van Parkstad, nog eens stevig achter de schoolboeken om het hoogste trainersdiploma te behalen. Die missie slaagde. Medio 2018 behaalde hij samen met klasgenoot Dirk Kuijt het begeerde UEFA A  diploma. Daarvoor liep hij o.a. stage bij Feyenoord, bij Giovanni Christiaan van Bronckhorst en Robin van Persie.

Een voetbalillusie armer na Hoensbroekse avonturen    

René Smeets koos daarna voor FC Hoensbroek. Op het moment dat hij er zijn contract tekende een eersteklasser met veel jeugdig potentieel. Maar toen hij er aan de slag ging trof hij een tweedeklasser. Compleet leeggeroofd door omringende clubs. Slechts drie selectiespelers resteerden. Zijn volgende Hoensbroekse halte hoofdklasser EHC werd de grootste desillusie uit zijn trainersloopbaan. De Landgravenaar  werd er opgezadeld met een hoofdklasse onwaardige selectie van acht spelers, die het niveau aan konden en acht oudere spelers, die daarvoor de capaciteiten en bovenal de noodzakelijke mentaliteiten misten. Funest toen na een redelijk goede start schorsingen en blessures hun intrede deden. Zijn eerste ontslag als trainer beroofde René Smeets van de illusie dat top amateurvoetbal in Limburg het hoogte goed was

‘De heilige graal’ in het hedendaagse amateurvoetbal   

Na de ontnuchterende ervaringen keerde hij terug naar zijn voetbalwortels. Naar de in zijn optiek heilige graal in het hedendaagse amateurvoetbal: Het doorontwikkelen van jeugdige spelers. “Voetbaltalenten moet je zien te prikkelen. Als iedere speler, technisch, mentaal en fysiek vijf tot tien procent wordt kom je echt een heel eind vooruit.” Omdat te bewerkstelligen gaat Smeets voor alle talenten in de jeugdopleiding van VV Schaesberg een speciaal begeleidingstraject opzetten. “En ook probeer ik zoveel mogelijk talentrijke jonge spelers die vertrokken zijn weer terug te halen. Zo heb ik ook in mijn eerste periode bij Schaesberg gewerkt. Met steun van mijn toenmalige elftalleider Cor Dijkman is dat toen prima gelukt. Het hoofdtrainerschap bij een vereniging van een beetje niveau beperkt zich dan ook al lang niet meer tot twee trainingen in de week en een wedstrijd op zondag.”

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram