Luister live

SCHUNCK faciliteert en presenteert diverse tentoonstellingen tijdens Cultura Nova

22 augustus 2023
Van 25 augustus t/m 3 september staat Heerlen volledig in het teken van Cultura Nova: het grootste cultuurfestival van Limburg. Ook SCHUNCK doet mee, met verschillende activiteiten in en om het Glaspaleis.
Op 27 augustus opent de SCHUNCK-tentoonstelling ‘De collectie van toen tot nu tot ooit’ in het gerenoveerde Raadhuis aan de Geleenstraat en van zondag 27 tot en met donderdag 31 augustus toont Zorba Huisman – NOX (NL) de nieuwe theaterproductie Longen op de eerste etage van SCHUNCK Glaspaleis. Daarnaast staat David Bade dit jaar samen met Mondriaan ggz met ‘Huis van Emoties’ op het Van Grunsvenplein bij Cultura Nova.

Huis van Emoties
Het Huis van Emoties is een paviljoen op de festivallocatie (Van Grunsvenplein) van Cultura Nova, dat van zaterdag 26 augustus tot en met zondag 3 september gratis te bezoeken is. Het huis is ontworpen door beeldend kunstenaar David Bade, die zijn leven lang samenwerkt met SCHUNCK. In het paviljoen worden werken getoond die door cliënten van Mondriaan ggz zijn gemaakt, maar bezoekers krijgen ook de kans om deel te nemen aan het creatieproces. Bade is het hele festival aanwezig om bezoekers en deelnemers te betrekken bij het maken van nieuwe kunstwerken en deze toe te voegen aan het groeiende paviljoen. De officiële opening vindt plaats op zondag 27 augustus om 12:00 uur. Iedereen is welkom.

Zorba Huisman - NOX (NL) / Longen
Longen is het liefdesverhaal van de huidige generatie. Een liefdeskoppel waagt zich aan een vraagstuk dat in deze tijd eerder een gewetensvraag is dan een kwestie van liefde: zullen we wel of niet een kind op deze wereld zetten? Centraal staan de thema’s nalatenschap, klimaat, vertrouwen, keuzerecht, geweten en liefde. Longen is de eerste theaterproductie van Stichting NOX, opgericht door regisseuse en actrice Zorba Huisman. Longen is een coproductie met festival Cultura Nova en VIA ZUID, en is te zien in SCHUNCK Glaspaleis.

Tentoonstelling Raadhuis: de collectie van toen tot nu tot ooit
Ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde Raadhuis in Heerlen presenteert SCHUNCK in de hal van het Raadhuis vanaf 27 augustus een dwarsdoorsnede van de gemeentelijke kunstcollectie, de oudste publieke verzameling eigentijdse kunst van Limburg. Met enkele sleutelwerken van Cobra en de ‘Amsterdamse Limburgers’ wordt stilgestaan bij de ontstaansgeschiedenis van de collectie in de jaren ‘50. Ook geeft de presentatie een goed beeld van de verdere ontwikkeling van de kunstcollectie, die net als de stad zelf gekenmerkt wordt door vernieuwing. Met werk van onder andere Yael Bartana, Constant, Hadassah Emmerich, Keetje Mans en Dan Zhu.

Gluckauf van Bertien van Manen nog t/m 1 oktober te zien
De tentoonstelling Gluckauf van internationaal gewaardeerd fotograaf Bertien van Manen, is verlengd met een maand, en daarmee nog t/m 1 oktober te zien. In de tentoonstelling exposeert Van Manen, die opgroeide in Heerlen, een deel van het resultaat van de vele internationale reizen die ze maakte naar verschillende mijnwerkersgemeenschappen. Er worden foto’s getoond die Van Manen onder andere maakte in het Britse mijnwerkersstadje New Sharlston. Daarnaast is er werk te zien uit de fotoserie ‘Moonshine’, die bestaat uit portretten van Amerikaanse vrouwelijke mijnwerkers in de Appalachen in de Verenigde Staten en van mijnwerkers in Siberië. De fotograaf staat bekend om haar persoonlijke benadering: ze toont altijd de menselijke kant in soms barre situaties, en dat zorgt voor intieme beelden.

Over deze tentoonstelling hebben we al eerder een item mogen maken en een exclusief interview mogen afleggen met Bertien van Manen. Benieuwd? Kijk dan hieronder voor de linkjes!

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram