Luister live

SCHUNCK Museum in Heerlen vertoont binnenkort tekeningen en installaties van Oekraïense kunstenaar Alevtina Kakhidze

18 april 2024
Van 26 april t/m 1 september 2024 toont SCHUNCK Museum in Heerlen tekeningen en installaties van Oekraïense kunstenaar Alevtina Kakhidze in de vitrine en de bibliotheek van het Glaspaleis en in de Sint-Pancratiuskerk.
 
Alevtina Kakhidze (1973) werd geboren in Oost-Oekraïne, ze woont en werkt in de buurt van Kyiv. De voormalige etalage van het modehuis Schunck is voor Alevtina Kakhidze van bijzondere betekenis. In 2005 werd op deze plek al een installatie met haar tekeningen getoond. Een etalage staat voor haar symbool voor vrede: “When I see a shop window with adorable goods, I think it’s a sign of peaceful life. Because if there was a war, no one would put those goods there.”
Waar het vroege werk van Alevtina Kakhidze een humoristisch-kritische benadering van de westerse consumptiecultuur als uitgangspunt had, veranderde dit in 2014 toen Rusland een deel van Kakhidze’s thuisland annexeerde, en in 2022 door de vijandige inval van Rusland in Oekraïne. Haar werk gaat nog steeds over kosten en waarde, maar nu voornamelijk over de waarde van mensenlevens in relatie tot de complexe dynamieken en verbindingen tussen oost, west, democratie, dictatuur, consumptie, kapitalisme, oorlog en vernietiging. Kakhidze verbeeldt in haar tekeningen en teksten haar persoonlijke beleving van de oorlog in real time, en bevraagt ook treffend de handelingen van de veroverende macht. Haar werk toont een verzet tegen geweld en een pleidooi voor vrede.
Windows, signs of peace  
In de vitrine van het Glaspaleis toont Kakhidze haar werk in de vorm van een installatie in een aantal hoofdstukken. Ze bezoekt het werk dat ze de afgelopen jaren maakte opnieuw, en reflecteert daarmee op haar eerdere werken in een nieuwe context. Er is onder meer een reconstructie te zien van een deel van haar installatie met haar tekeningen die ze in 2005 in deze zelfde vitrine toonde, destijds als student aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In 2022 verwierf SCHUNCK negen tekeningen van Kakhidze, die eerder in datzelfde jaar werden gemaakt, vlak na de grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland. Deze collectiewerken zijn te zien op de tweede verdieping van het Glaspaleis.
What hinders a sermon becomes one 
Alevtina Kakhidze toont in de Sint-Pancratiuskerk – op een steenworp afstand van het Glaspaleis – werk van veertien hedendaagse Oekraïense kunstenaars, onder de titel ‘What hinders a sermon becomes one’. In lijn met de locatie staan alle geselecteerde kunstwerken in relatie tot concepten of gebruiken die een associatie hebben met het katholieke geloof, met thema’s als brood, wijn en de hemel. Eveneens zijn oorlog en vernietiging en de fysieke en mentale gevolgen daarvan in verschillende uitdrukkingsvormen direct voelbaar. Deelnemende kunstenaars: Mykhailo Alekseenko, Yuriy Bolsa, Bohdan Bunchak, Yuliia Elyas, Zheka (Yevhen) Holubientsev, Zhanna Kadyrova, Alexander Krolikowski, Volodymyr Kuznetsov, Krystyna Melnyk, Marharyta Polovinko, Stanislav Turina, Tamara Turliun, Tereza Yakovyna en Albina Yaloza.

Over Alevtina Kakhidze 
Alevtina Kakhidze (1973, Zhdanivka (UA)) woont en werkt in Muzychi (UA). Zij studeerde aan de National Academy of Fine Art and Architecture in Kyiv (UA) (1999- 2004) en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht (2004-2006). Ze is VN-gezant in Oekraïne sinds 2018 en ze won de Kazimir Malevich Artist Award (2008), de eerste prijs voor the Competition for Young Curators and Artists, Kyiv, Center for Contemporary Art bij NaUKMA (2002). Ze ontving een eervolle vermelding bij 'State of the ART(ist)' georganiseerd door Ars Electronica en het Oostenrijkse Ministerie van Buitenlandse Zaken (2023), en won de Women in Arts Award van UN Women Ukraine (2023). Ze nam deel aan verschillende tentoonstellingen wereldwijd, waaronder Manifesta 10 (2014), Manifesta 14 (2022) en Kaleidoscope of (Hi)stories – Art from Ukraine in Museum De Fundatie, Zwolle (2023).
Alevtia Kakhidze, Windows, signs of peace
openingstijden:
  • Vitrine SCHUNCK Glaspaleis: dagelijks, doorlopend
  • Bibliotheek SCHUNCK Glaspaleis: ma-za 9:00-17:00, zo 10:00-17:00
  • Sint-Pancratiuskerk: ma-vr 9:30-10:30, za 14:00-16:00
Speciale openstelling op 26 april 
Tijdens Frictions Recap op 26 april worden vier nieuwe tentoonstellingen bij SCHUNCK opengesteld, waaronder ook ‘Windows, signs of peace’. De avond wordt afgesloten met een performance van Alevtina Kakhidze rondom de vitrine. Frictions en de openstelling voor publiek vindt plaats op vrijdagavond 26 april van 19.00 tot 21.30. Iedereen is welkom.
Meer informatie op schunck.nl.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram