Luister live

Startschot voor Cultura Nova 2024: Mo et Le Ruban Rouge en een veelbelovend openingsweekend

26 augustus 2024

Het is bijna zover: op vrijdag 30 augustus begint het tiendaagse internationaal beeldend theaterfes7val Cultura Nova in Heerlen. Van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 8 september transformeren Heerlen en de regio Parkstad tot een podium voor spraakmakende voorstellingen, intrigerende performances en unieke activiteiten. Deze editie beloofd verrassingen en ontroerende momenten, met als een van de hoogtepunten van het openingsweekend de openingsvoorstelling Mo et Le Ruban Rouge op vrijdag 30 augustus om 21.30 uur; een poëtische en muzikale reis vanaf startpunt de Bongerd, met een parade door stad, naar het Fes7valplein.

Mo et Le Ruban Rouge: een theatrale blik op de wereld om ons heen
Op vrijdag 30 augustus om 21.30 uur start Cultura Nova met een indrukwekkende, gratis toegankelijke openingsvoorstelling van het Franse gezelschap Cie L'Homme Debout. In de binnenstad van Heerlen wordt het ontroerende verhaal van Mo, een kind op de vlucht, tot leven gebracht in een indrukwekkende parade. Vanaf De Bongerd slingert een acht meter hoge pop, begeleid door tientallen lokale vrijwilligers, zich door de stad, op zoek naar een nieuw leven.

Mo et le Ruban Rouge is meer dan een parade; het is een reis door de verbeelding. Terwijl Mo een mysterieus rood lint volgt, ontsnapt hij aan de harde realiteit en neemt hij het publiek mee op een poëtische tocht vol verrassingen. Deze openingsvoorstelling is een prachtige mix van theater, muziek en visuele kunst, die niet alleen vermaakt, maar aanzet tot denken over actuele thema's zoals migratie en veerkracht. De parade start op De Bongerd en eindigt op het Festivalplein. Een weekend vol verrassingen

Het openingsweekend van Cultura Nova biedt een divers programma vol bijzondere voorstellingen en activiteiten, met voor ieder wat wils. Na de indrukwekkende openingsparade op vrijdagavond kan het publiek de nacht door dansen tijdens een feestelijke afterparty in Poppodium Nieuwe Nor. Hier zal Joes Brauers, acteur, Gouden Kalf-winnaar en de ‘Slimste Mens’ van Nederland uit Zuid-Limburg, met zijn energieke DJ-set de avond op spectaculaire wijze afsluiten. Deze gratis toegankelijke party beloofd een onvergetelijke start van het festival te worden. Bovendien kan er gedurende het hele weekend uiteraard ook weer gedanst worden in de Spiegeltent, waar op vrijdagavond 30 augustus Widad Mjama feat. Khalil Epi (MA) het podium betreedt met Aïta Mon Amour. Een optreden dat een onzichtbare brug slaat tussen het verleden en het heden. Op zaterdag 31 augustus brengt Nubiyan Twist (UK) hun “jazztastic afro-kissed funk” en op zondag 1 september sluit Ão (BE) het weekend af met een mind-blowing ervaring.

Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september neemt de Zwitserse choreograaf Martin Zimmermann je mee naar een surrealistische wereld met zijn voorstelling Danse Macabre. In Theater Heerlen komt een bizarre, maar

tragikomische wereld tot leven, waarin drie outsiders virtuoos wankelen op een verlaten vuilnisbelt. Ze proberen op een godverlaten plek samen een leven op te bouwen in een knappe en knotsgekke mix van dans, theater, circus en performance. “Dwarse humor gaat ons redden” aldus het multitalent Zimmermann met de genen van Buster Keaton, Tim Burton, Micheal Jackson en Charlie Chaplin.

Zaterdagmiddag 31 augustus strijkt het Franse gezelschap L'Homme Debout – dat op de vrijdag de opening hee] verzorgd - neer in Simpelveld, waar zij de korte maar indrukwekkende performance AKA presenteren. Op vier verschillende momenten danst een reusachtige pop een choreografie die de essentie van het leven en de elementen belichaamt. Deze voorstelling is een uitnodiging om het leven te vieren en angst te overwinnen, een boodschap die op unieke en poëtische wijze wordt overgebracht.

Diezelfde avond betreden Danny en Pepijn Ronaldo, vader en zoon, het podium in Theater Heerlen met hun voorstelling Sono io?. In dit deels biografische stuk verkent het duo hun gedeelde liefde voor muziek en clownerie, terwijl zij reflecteren op hun rijke circusverleden. Deze voorstelling, bekroond als beste theatervoorstelling van 2022 in België, is een intiem portret van hun vader-zoonrelatie.

Voor liefhebbers van hiphop en jong talent biedt Cultura Nova op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september de voorstelling It was all a dream, waarin onder de vlag van Nieuwe Helden Next Level vier jonge breakdancers uit Heerlen hun persoonlijke verhalen en de impact van hiphop op hun leven delen. Deze dynamische performance is een krachtige ode aan de hiphopcultuur en een inspiratiebron voor de nieuwe generatie.

Ook de jongste festivalgangers komen aan hun trekken. Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september neemt Archipelago door Teatro Telaio, een interactieve en avontuurlijke voorstelling, in Theater Kerkrade kinderen op mee op een reis door een archipel van eilanden. Hier worden hun zintuigen geprikkeld en hun verbeelding aangewakkerd, terwijl ze op ontdekkingstocht gaan in een fantasierijke wereld.

Op zondagochtend 1 september organiseert PANDA in het Royal Theater een minisymposium over de taal en verhalen van de Euregio Maas-Rijn. Onder leiding van stadshistoricus Anouck van Aalst worden de verborgen verhalen en mythes van de regio ontrafeld. Het symposium biedt een diepgaande verkenning van de verhalen die in de taal en het landschap van de Euregio verborgen liggen. Voor een unieke ervaring die taal en communicatie verder verkent, is er ook KOE van PANDA. Hebben koeien een taal? En zo ja, wat hebben ze ons te zeggen? Deze interactieve audiotour, die bezoekers op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september kunnen beleven, is ook in het tweede festivalweekend (7-8 september) te zien. Meer info en Tickets zijn beschikbaar via culturanova.nl.

De 33e editie van fes7val Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 8 september 2024.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram