Luister live

Steenkoolmijn schade in Limburg kan vanaf volgend jaar worden gemeld

3 november 2023

Via: 045online

PARKSTAD – Vanaf volgend jaar kunnen inwoners van tien Limburgse mijnbouwgemeenten zowel lichte als zware schade als gevolg van steenkoolwinning melden. De betreffende gemeenten zijn Heerlen, Sittard-Geleen, Brunssum, Beek, Beekdaelen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld, Stein en Voerendaal. De regeling wordt in eerste instantie geopend voor zware schades, en later zullen ook lichtere schades zoals scheuren in muren kunnen worden gemeld.

Deze nieuwe regeling is onlangs ondertekend door staatssecretaris Vijlbrief en wordt beschouwd als een langverwachte oplossing voor schades als gevolg van mijnbouwactiviteiten. Met de regeling worden bewoners zo veel mogelijk ontzorgd, en de schade wordt netjes hersteld.

Wanneer woningeigenaren schade melden bij een lokaal loket, krijgen ze de hulp van een zaakbegeleider. Zowel het loket als de begeleider zijn afkomstig van een nieuwe organisatie in Heerlen, genaamd I3ML (Instituut voor Mens, Milieu en Mijnbouw in Limburg). De Commissie Mijnbouwschade beoordeelt de gemelde schades en heeft hiervoor een speciale Limburgse Kamer opgericht. De regeling is bedoeld om bewoners vriendelijker te behandelen en de uitvoeringskosten te beperken.

De ernst van de schade, zoals beoordeeld door de Commissie Mijnbouwschade, bepaalt de wijze van afhandeling. Schades tot 5.000 euro worden financieel vergoed en uitbetaald. Grotere schades tot 20.000 euro worden hersteld door aannemers. Het zal echter nog vele jaren duren voordat alle schades hersteld zijn, gezien de voortdurende effecten van steenkoolwinning. Na een jaar en vervolgens regelmatig, zal de regeling worden geëvalueerd en indien nodig bijgesteld.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram