Luister live

TenneT vernieuwt hoogspanningsstation bij Heerlen voor groeiende vraag naar duurzame energie

4 januari 2024

Netbeheerder TenneT gaat de schakelvelden van het hoogspanningsstation aan de Rukkerweg, aan de rand van Heerlen, vervangen. Deze vernieuwing stelt TenneT in staat te voldoen aan de toenemende vraag naar aansluitingen voor wind- en zonne-energie. Het hoogspanningsstation, gelegen op de grens van Heerlen, Kerkrade, en Landgraaf, behoort tot de ruim 140 stations van TenneT in Nederland die stammen uit de jaren vijftig en zestig en daardoor verouderd zijn.

De vervanging van de schakelvelden, groepen masten die elektriciteit bedienen, verdelen en transformeren, betekent dat het station na de vernieuwing dubbel zoveel stroom kan verwerken. Deze capaciteitsverhoging wordt bereikt door het gebruik van nieuwe onderdelen met een hoger vermogen. Na de werkzaamheden kan het station weer vijftig à zestig jaar mee.

De vernieuwing past binnen de energietransitie van Heerlen, waarbij TenneT beter kan inspelen op de groeiende vraag naar zonne- en windenergie. De gemeente ondersteunt de wijziging van het bestemmingsplan om dit mogelijk te maken. De werkzaamheden starten naar verwachting begin 2025 en nemen ongeveer een jaar in beslag.

Om de stroomvoorziening ononderbroken te laten functioneren, zal TenneT naast het huidige station een tijdelijke, mobiele installatie opbouwen. Deze installatie neemt het werk van het gehele station over, waardoor alle schakelvelden in één keer kunnen worden vervangen. Na de vernieuwing wordt het station weer in gebruik genomen, en de tijdelijke mobiele installatie verwijderd. Deze aanpak minimaliseert de impact op de beschikbaarheid van het elektriciteitsnet gedurende de werkzaamheden.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram