Luister live

Tiny Houses in Gemeente Beekdaelen! Tiny house community Op de Bees telt momenteel 11 tiny houses

5 september 2023

Op 20 september om 10.00 uur gaat op het toekomstige tiny house terrein in Schimmert, gemeente Beekdaelen, officieel de schop de grond in. Hiertoe zijn wethouders Jan Hermans en Henk Reijnders uitgenodigd, beide zijn onder andere verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening. Het terrein aan Op de Bies zal gereed worden gemaakt voor bewoning, laatste gaat vanaf 1 april 2024 gebeuren. De duurzame tiny house community Op de Bees telt momenteel 11 tiny houses en 15 bewoners. Er komt ook een gemeenschappelijk gebouw.

“Bij het gereedmaken van een stuk grond voor bebouwing en het op- en inrichten van een tiny house gemeenschap komt heel wat kijken”, zegt Marcel van Kasteren, voorzitter van vereniging Op de Bees. “De afgelopen maanden hebben we specifiek gekeken naar de inrichting van het terrein. Er moet riolering worden aangelegd, water en elektra, verlichting, wandelpaden, er komt een wadi en een vijver om water op te vangen bij intense regenbuien.”

Samen met Lars Vincken van BMM Groen en Rick Speijken van Planburo B is het concept ontwerp van architectenbureau Maurer United vertaald naar een concreet plan van aanpak voor het terrein. Van Kasteren: “Voordat er ook maar een schop de grond in kan ben je een aantal onderzoeken verder. Is de bodem stevig genoeg en niet verontreinigd? Hoeveel water neemt de bodem op? Welke dieren leven er op het terrein en zitten daar beschermde soorten tussen? Is de grond archeologisch interessant? Hoe zit het met de CO2 uitstoot bij het bouwen? Naar grond wordt in Nederland grondig gekeken.”

Het terrein tiert momenteel welig, het ligt al een aantal jaren braak. De vereniging is nu bezig planten ‘te redden van de graafmachines’. Voordat er op het terrein gewoond kan worden, wordt eerst alles met de grond gelijk gemaakt. “Gelukkig gaat er veel voor terugkomen, zoals een voedselbos van 0.2 hectare aan de achterzijde van het terrein. Alle bewoners planten straks bomen op hun eigen perceeltjes. In het totaalplan is plek ingeruimd voor de aanplant van inheemse bloemen en planten en een grote moestuin.”

De eer om op 20 september ‘het tiny lintje’ door te knippen is aan wethouders Jan Hermans en Henk Reijnders. Hermans is namens de Vernieuwingsgroep, een van de initiatiefnemers van het tiny house project, vanaf de start betrokken en enthousiast geweest. “We zijn onder de indruk van hoe de leden van de vereniging dit project aanpakken. Ze doen in principe alles zelf, maar worden hierbij wel ondersteund door beleidsmedewerker Jeffrey Bindels.” De community is onder de indruk van de bereidheid van de gemeente om dit project mogelijk te maken. Ze hopen ‘dat goed voorbeeld doet volgen’, zodat er meer tiny house projecten komen in Zuid-Limburg.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram