Luister live

Uitreiking ‘Koelpietjes’ aan jonge helden en heldinnen in Heerlen

1 december 2023

Gisteren heeft het kindercollege, in aanwezigheid van wethouder Jeugd Arlette Vrusch, Lamine Derks en Emiené Hartman verrast met een jeugdlintje. Met het zogenoemde Koelpietje, verwijzend naar de kanarie in de kolenmijn, werden ze in het Corneliushuis in Heerlerheide in het zonnetje gezet. Heerlen vindt namelijk dat ook jonge helden en heldinnen van 8 tot 18 jaar, die iets bijzonders hebben gedaan voor onze stad, een lintje verdienen.

Lamine Derks en Emiené Hartman ontvingen gisteren een Koelpietje, omdat zij samen de bedenkers zijn van het Jager 045 project. Ze hebben dit project bedacht naar aanleiding van de oproep om voorstellen en ideeën te delen waarmee Heerlen-Noord zou kunnen worden verbeterd.

Jager 045 is een kat-en-muisspel waarbij agenten en handhavers jagen op ruim 100 jongeren in Heerlen-Noord. Dit naar voorbeeld van het tv-programma Hunted en het programma Jachtseizoen van StukTV. Met dit spel komen jongeren, politie, gemeente en jongerenwerk op een laagdrempelige manier met elkaar in contact. Ook jongeren die niet altijd gemakkelijk te bereiken zijn worden met dit spel bereikt.  

De achterliggende gedachte van Lamine en Emiené bij Jager 045 is dat je in een spel elkaars gelijken bent. Door het spelen van dit spel ontstaat er een band en leren de jongeren en de andere betrokkenen elkaar op een laagdrempelige manier kennen. Jongeren worden makkelijker aanspreekbaar en de politie, handhaving en wijkagent makkelijker benaderbaar.

Wethouder Jeugd Arlette Vrusch: “Ik heb ontzettend veel waardering voor de betrokkenheid en inzet van deze jonge helden. Het is super dat zij al op zo’n jonge leeftijd met het initiatief Jager 045 komen en maatschappelijke betrokkenheid tonen. Waarbij zij met één idee enorm veel jongeren bereikten. Daarvoor verdienen ze echt een blijk van waardering en dat doen wij met de uitreiking van deze Koelpietjes”.

Gisteren, op de dag van de uitreiking van de Koelpietjes, vond de tweede editie van Jager 045 plaats in Heerlerheide.

Wil jij ook iemand tussen de 8 en 18 jaar aandragen voor een jeugdlintje? Dit kan via www.heerlen.nl/jeugdlintje

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram