Luister live

Vandaag is het Internationale Schaakdag! Genoeg schaakaanbod in Parkstad

20 juli 2023

Ter herinnering aan de oprichting van de Wereld Schaak Federatie (FIDE= Fédération Internationale des Échecs) op 20 juli 1924 wordt sinds 1966 op deze dag de 'Internationale Schaakdag' gehouden. Dit is een initiatief van UNESCO om de schaaksport te stimuleren. Hier lees je de leukste en meest interessante weetjes over deze prachtige denksport.

1. Deze denksport word door vele miljoenen mensen over de hele wereld gespeeld. Het bijzondere spel is populair bij jong én oud. In meer dan tweehonderd landen beoefenen mensen de schaaksport.

2. Schaken is een van de vier klassieke denksporten. De andere zijn bridge, dammen en go. Er worden Europese- en wereldkampioenschappen gehouden, zowel individueel als voor teams.

3. De eerste onmiskenbare verwijzingen naar schaken stammen uit de 7e eeuw (ergens tussen 625 en 640, volgens de Oxford Companion to Chess). Dit geldt ook voor de oudste schaakstukken. Er wordt vermoed dat chaturanga (zoals schaken toendertijd werd genoemd) toen ongeveer een eeuw bestond. Er zijn ook enkele aanwijzingen dat er al in de eeuwen daarvoor geschaakt werd, maar dat is niet zeker. In Perzië kwam het spel aan rond 625, niet veel later namen de Arabieren het over die het vanaf de 8e eeuw ook in Europa brachten.

4. Omdat het spel zo oud is bestaan er ook heuse ''schaakgoden''. De bekendste is misschien toch wel Caïssa. Caïssa is een boomnimf die wordt gepresenteerd als de godin van het schaakspel. Hoewel het een karakter is dat in de zestiende eeuw is bedacht, wordt zij als een figuur uit de Griekse mythologie beschouwd.

5. Hoewel schaken een aanduiding is voor een groep verwante bordspellen doelt men altijd tegenwoordig naar het schaakspel. Het schaakspel is dus eigenlijk de juiste benaming van het strategische spel waar het schaakmat zetten van de vijandelijke koning het doel is.

6. Het woord schaak is afkomstig van het Perzische woord shāh, dat koning betekent. Ook het woord mat is Perzisch (maata), dat versteld raken betekent. In de meeste talen heeft het spel, enigszins aangepast, dezelfde naam. Het woord schaak is niet alleen de naam van het spel, maar ook van de situatie in het spel waarin de koning aangevallen wordt.

7. Er zijn talloze strategieën om de koning schaakmat te zetten. Het aantal mogelijke unieke schaakpartijen is veel groter dan het aantal elektronen in het universum. Het aantal elektronen wordt geschat op ongeveer 10^79, terwijl het aantal unieke schaakpartijen 10^120 is.

Is je interesse geprikkeld? Neem eens contact op met de vele schaakverenigingen in onze regio.

Kerkrade: www.svkerkrade.nl

Landgraaf: www.svschaesberg.nl

Voerendaal: www.svvoerendaal.nl

Heerlen: www.sportinheerlen.nl

Beekdaelen: www.lokaaltotaal.nl

Brunssum: www.svbrunssum.nl

Alle overige informatie over verenigingen bij jouw in de buurt: Limburgse Schaakbond

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram