Luister live

Vertoning film ‘Broertje is verdwaald’ op vrijdag 26 april in De Borenburg in Voerendaal

12 april 2024

De gemeente Voerendaal nodigt het publiek uit voor een speciale filmvertoning die plaatsvindt op vrijdagavond 26 april in De Borenburg, gelegen aan Furenthela 16 te Voerendaal. De avond begint om 19.30 uur met een inloop, waarbij koffie/thee en vlaai worden geserveerd. Het programma start om 20.00 uur en zal bijdragen bevatten van Jo Ortmans, de maker van de film, Bart Hölscher, en Benoit Wesly, de broer van Léon.

De 4-jarige Léon Wesly wordt in 1943 opgepakt door de nazi's en in Auschwitz vermoord. Het leven van zijn oudere zus die het zag gebeuren en dat van zijn jongere broer en zus die na de oorlog zijn geboren, staat 81 jaar later nog altijd volledig in het teken van deze traumatische gebeurtenis. In november 1943 duikt Broertje onder in Voerendaal, bij hetzelfde gezin als zijn dan zevenjarige zus Leni. Een buurvrouw, die lid is van de NSB, verraadt Broertje in ruil voor twaalf gulden vijftig. Leni wordt niet verraden, vanwege haar blonde haren en het verhaal dat ze een weeskind uit Rotterdam is.

Maar haar vierjarige broertje is in het dorp bekend als een Joodse onderduiker en zijn zwarte haar en donkere ogen lijken dat te bevestigen. Mannen in zwarte pakken verschijnen met hun auto en nemen Broertje mee. Vanuit de keuken waar ze zich heeft verstopt, hoort Leni wat er met haar broertje gebeurt. Nu, tachtig jaar later, heeft ze nog altijd spijt dat ze toen niets heeft gedaan. Zij is immers zijn grote zus.

De documentaire vertelt het verhaal van Broertje én hoe dit nu, tachtig jaar later, nog dagelijks állesbepalend is voor zijn familie. Een film over de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Het verhaal van Broertje wordt verteld aan de hand van handgetekende 2D-animaties, die als een duister sprookje door de film waren. Het verhaal van Leon Wesly is één van de meest dramatische verhalen uit de geschiedenis van de gemeente Voerendaal.

Gratis entreekaarten voor de vertoning zijn verkrijgbaar bij de balie van de Bibliotheek/De Burgerij Voerendaal-Kunrade of het gemeentehuis van Voerendaal.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram