Luister live

Vier bijzondere jongeren krijgen Jongerenlintje gemeente Beekdaelen

21 november 2023

Op maandag 20 november heeft burgemeester Geurts vier Jongerenlintjes uitgereikt. Dit jaar werd er een bijeenkomst georganiseerd waarbij de jongeren naar de raadzaal in Nuth kwamen voor de ‘jongereneditie van ‘B(l)oeiende dagen in Beekdaelen’.

Voor wie is het jongerenlintje?
Volwassenen krijgen vaak een onderscheiding van de burgemeester of zélfs van de Koning. Mensen die bijvoorbeeld iemands leven hebben gered, een nieuwe uitvinding hebben gedaan of een record hebben gevestigd. Kinderen en jongeren worden hierbij nog wel eens vergeten. En dat terwijl er ook jongeren zijn die het goede voorbeeld geven aan volwassenen en andere kinderen. Daarom is er in de gemeente Beekdaelen ook voor jongeren een lintje.

Het jongerenlintje is voor alle kinderen en jongeren tot 23 jaar die zich vrijwillig inzetten voor anderen, voor de gemeenschap in de gemeente Beekdaelen of die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Bijvoorbeeld een kind of jongere die:

  • iets heldhaftigs heeft gedaan zoals bijvoorbeeld een dier gered
  • zich vrijwillig heeft ingezet voor een goed doel
  • zieke/oudere mensen heeft geholpen
  • een bijzondere (sport)prestatie heeft geleverd

Met trots stellen wij deze jongeren aan u voor:

 Sterre, 9 jaar oud, verdient een Jongerenlintje vanwege haar ongelofelijke prestaties in de paardensport. Sterre won dit jaar de Limburgse Kampioenschappen en eindigde als tweede reserve bij de Nederlandse kampioenschappen dressuur. Een indrukwekkende toevoeging aan de lange lijst van overwinningen bij Limburgse en Nederlandse kampioenschappen. In 2022 gaf ze samen met Britt Dekker een show op Horse Event en opende ze de gala-avond van Jumping Indoor Maastricht.

Manouk, 16 jaar oud, is een gewaardeerd en toegewijd lid van Judo Club Nuth. Hier begon ze drie jaar geleden met assisteren op de judomat en behaalde ze op 15-jarige leeftijd de zwarte band. Naast haar inzet bij Judo Club Nuth is ze actief als misdienaar in de Sint Remigius kerk van Schimmert. Manouk is daarnaast dansmarieke, secretaris van de leerlingenraad van het Groenewald in Stein en is leidster bij KinderVakantieWeek Schimmert. Zeker een Jongerenlintje waard.

Pol, 19 jaar oud, valt op doordat hij al jaren actief is als vrijwilliger bij het JIS in Schinnen. Zijn creativiteit, die onder andere tot uiting komt bij het bedenken van boeiende verhalen en het opvoeren van theatervoorstellingen, is een echte toevoeging aan de lokale cultuur en geschiedenis. Daarnaast speelt hij een belangrijke rol bij de vrijetijdsbesteding van de jeugd in Beekdaelen. Sinds zijn vierde jaar is Pol betrokken bij de Kunstbende. Ook begeleidt hij kinderen tijdens het lezen en verzint hij interactieve verhalen die hij uitwerkt in Dungeons & Dragons. Hij verdient een Jongerenlintje omdat hij een voorbeeldfunctie vervult voor de jeugd.

Michelle, 20 jaar oud, verdient een Jongerenlintje om zij al vele jaren actief is in het verenigingsleven in Beekdaelen. Zo laat ze al 10 jaar haar muzikale talent zien door het bespelen van de dwarsfluit bij de harmonie Sint Gerlachus in Oirsbeek. Ook is ze actief binnen het JIS in Schinnen als blokhoofd Handvaardigheid. Daarnaast neemt ze deel aan verschillende commissies en voorbereidingsgroepen zoals de organisatie van de Avond 4-Daagse, Koningsdag, Dodenherdenking en Carnavalsevenementen. Michelle neemt deel aan een project van de gemeente Beekdaelen gericht op het bestrijden van eenzaamheid onder jongeren. Naast dit alles beoefent ze de kunst van zwaardvechten bij het Historisch Schermgilde Limburg,  waarmee ze tradities doorgeeft aan verschillende generaties.

Het is bijzonder om te zien hoe jongeren zich op een positieve en betrokken wijze manifesteren in onze gemeente. De uitreiking van deze Jongerenlintjes én de recente beëdiging van het jongste commissielid benadrukken de waardevolle bijdrage die jongeren leveren aan onze gemeenschap. Als gemeente zijn we bijzonder trots op deze ontwikkeling en kijken we uit naar de toekomst, waarin de energie en betrokkenheid van deze nieuwe generatie een belangrijke rol zal spelen in het vormgeven van Beekdaelen.

Jongerenlintje: een sieraad, voor en door jongeren
Dit jaar heeft de burgemeester opnieuw het Jongerenlintje uitgereikt aan de genomineerde kandidaten in de vorm van een speciaal ontworpen speld. Het ontwerp is gemaakt door de jongeren van DoorS2open, Plinthos*. Het ontwerp staat symbool voor samenwerken, vertrouwen en elkaar (mentaal) vasthouden. Het ontwerp is verwerkt tot een fraaie zilveren speld die uitstraalt: ook als je de leiding neemt - zoals de jongeren die een Jongerenlintje ontvangen – heb je elkaar nodig.

Kent u ook een jongere die een lintje verdient?
Alle inwoners van Beekdaelen kunnen een kind/jongere aanmelden vóór 15 september 2024. Daarbij moeten ze tenminste twee personen opgegeven die de voordracht ondersteunen met een schriftelijke motivatie(brief). Een onafhankelijke jury beoordeelt welke kinderen of jongeren het lintje ontvangen. De feestelijke uitreiking vindt plaats op of nabij 20 november 2024, de internationale dag van de rechten van kind.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram