Luister live

Volledig programma van de 32ste editie Cultura Nova

10 augustus 2023

Een viering van dialoog, troost, positiviteit en schoonheid

Cultura Nova zet van vrijdag 25 augustus tot en met zondag 3 september het culturele leven van Parkstad weer in beweging. Met een neus voor spektakel, hart voor poëzie, oog voor beeld en gevoel voor beweging toont het grootste cultuurfestival van Limburg – voor het eerst onder artistieke leiding van Lieke Benders – vernieuwend theater, installatiekunst, films, muziek, beeldende kunst en architectuur van de internationale top én van talent van eigen bodem. Een heerlijke plek om theatraal na te zomeren. Op vrijdag 7 juli is het gehele programma online te bekijken én start om 11.00 uur de verkoop. Vrienden van Cultura Nova kunnen al eerder hun kaarten bemachtigen. Voor hen start op dinsdag 4 juli de voorverkoop!

Opening wordt een explosie van kleur

Deze 32ste editie van Cultura Nova opent op vrijdag 25 én zaterdag 26 augustus met een explosie van kleur met de voorstelling TAWA door de luchtkunstenaars van het Franse Gratte Ciel. Als viering van een cultureel ritueel dat na zoveel jaren vervlochten is met de stad. TAWA is een prachtige mix van live muziek, zang en uitdagende acrobatiek op grote hoogte. Deze nieuwste voorstelling van Gratte Ciel is voor het eerst in Nederland te zien. Na deze feestelijke opening door Gratte Ciel neemt het Franse Theatergezelschap Mécanique Vivante als een moderne rattenvanger van Hamelen je mee op een muzikale parade door de stad. In het kader van de opening van het Raadhuis en het Stadskantoor van Heerlen maakt Franz Clochard – de man achter de vliegende kettingzaag – en zijn gezelschap, speciaal voor Cultura Nova én voor de Gemeente Heerlen The Sirens’ Song; een speciale compositie voor het zevenkoppige polyfoon orkest van muzikale sirenes, live in samenzang met de Limburgse zangeressen Fenna Ogranjensek en Lien Haegeman.

Tien dagen de meest bijzondere voorstellingen in heel Parkstad

Na deze opening kan men zich tien dagen lang onderdompelen in een divers programma op binnen- en buitenlocaties. Van de energieke jonge artiesten van Circus Baobab uit Guinée (de finalisten van de Franse televisietalentenjacht La France a un incroyable talent 2022), het utopische Knitting Peace van het Zweedse Cirkus Cirkör tot Deeg van de Vlaamse creatievelingen Jef Van gestel en Peter Vandemeulebroecke; een beeldenmachine over de scheppingsdrift van de mens met niet meer dan... meel en water.

Daarnaast gaat Cultura Nova ook verder de regio Parkstad in. Het openingsgezelschap Gratte Ciel is in Kerkrade en Brunssum te zien met de Nederlandse première van ROUGE!; een scharlaken rode draaimolen die aangeblazen wordt door een duizelingwekkende circuswervelwind. Mécanique Vivante trekt in een parade door de straten van Voerendaal en DJ Amber Broos ism 4feet9 draait live op de Wilhelminaberg in Landgraaf.

Een greep uit de vele co-producties die Cultura Nova ook dit jaar weer kent: In het Royal Theater ervaren bezoekers The (Uncertain) Four Seasons van Philzuid: Vivaldi’s De Vier Jaargetijden met behulp van Artificial Intelligence vertaalt naar de staat van de planeet in 2050. En in de Groeve Beaujean brengt Théâtre du Centaure een bijzondere samensmelting van dansers, muzikanten en vier krachtige, mysterieuze, eigenzinnige zwarte paarden.

Platform voor nieuw talent

Deze editie is er weer volop aandacht voor talent uit de Euregio. Op dit alsmaar groeiende platform waaraan Cultura Nova zich als coproducent heeft verbonden, raakt het festival met jonge makers van nu de thema’s van nu. Zo kunnen bezoekers zich laten inspireren door het actuele liefdesverhaal Longen van Zorba Huisman/NOX, de korte film De mooiste tijd van je leven van Danae Grannetia en de dansvoorstelling Grondslag van Sharon Wesseling/20Hertz. Alle drie komen zij uit Heerlen.

Uit de stal van VIA ZUID zorgen The Midnights Specials met Dream Baby Scream voor een nachtelijk avontuur bij de Weltervijver. Minstens zo verrassend zijn de locaties voor de concerten van Intro in Situ. Mathijs Leeuwis met zijn Opus voor een fietsenstalling een kleine symfonie van voorbijgaand geluid in een fietsenstalling. Annabel Schouten en Gemma Luz nemen de bezoekers mee voor een unieke beleving naar een dromerige klankwereld.

Na zomeren met de hele familie

Cultura Nova is een theaterfeest voor oud en jong. Ook dit jaar biedt Cultura Nova weer een uniek familieprogramma. Zo kunnen kinderen vanaf 4 jaar genieten van de interactieve voorstelling +ERBA A forest in de city waarin twee dansers samen met de kinderen een denkbeeldige stad creëren. Voor de allerkleinsten reist het Spaanse Engruna Teatre af naar Heerlen met Univers; een zintuigelijke voorstelling vol visuele poëzie, live muziek en bewegingen voor kinderen van 0 tot 2 jaar. Lost Dog (6+) brengt kinderen en ouders naar een poëtisch theater, waarvan het gordijn niet verder opgaat dan strikt noodzakelijk is en ze terecht komen in de wereld van een straathond. Op het festivalplein is ook weer veel te beleven. Zo komt Les Festijeus terug naar Cultura Nova met zijn grote collectie houten spellen, nodigen de tekenaars van het Kleurcollectief je uit om al tekenend op een groot vel papier mee te gaan op een groot tekenavontuur en kan men het Animalium of de ZOO van De Machienerie betreden en versteld staan van de wonderlijke pracht van de natuur.

Tickets zijn vanaf vrijdag 7 juli om 11.00 uur verkrijgbaar via www.culturanova.nl, via de kassa van Parkstad Limburg Theaters www.plt.nl en via www.nieuwenor.nl. Vrienden van Cultura Nova kunnen al vanaf dinsdag 4 juli kaarten bestellen.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram