Luister live

Werkzaamheden Kasteelpark Elsloo worden eind augustus weer opgepakt

16 augustus 2023

Nadat Het Limburgs Landschap in het voorjaar was gestart met werkzaamheden in Kasteelpark Elsloo, is het een tijd rustig geweest vanwege o.a. het broedseizoen. Vanaf eind augustus worden de werkzaamheden weer opgepakt en uitgebreid. Er wordt o.a. gestart met de realisatie van een paviljoen in de botanische tuin achter het kasteel. De helling onder het theepaviljoen zal tevens afgewerkt worden door het aanbrengen van een afdekking met grond.

Ook zal er een extra wandelpad onder aan de helling worden gemaakt, zoals vroeger aanwezig en worden twee amfibieënpoelen op de Medammerweide verbeterd. Tot slot gaat Het Limburgs Landschap de gedeeltelijk dicht geslibde holle wegen opschonen, zodat ze niet alleen beter herkenbaar-, maar ook na een regenbui te belopen zijn. Tijdens deze werkzaamheden zullen vanwege de veiligheid paden gedeeltelijk niet toegankelijk zijn en afgesloten zijn met lint.

Een van de pijlers van de nieuwe werkzaamheden is dus het realiseren van een nieuw paviljoen voor IVN Elsloo in de botanische tuin. Het IVN beschikten voorheen over een klein lokaaltje onder in de kasteeltoren waar men gereedschappen bewaarde en o.a. nestkastjes maakten. Voor activiteiten met grotere groepen was geen ruimte. Daarop is in overleg met de plaatselijke IVN het idee ontstaan om in de tuin een paviljoen te bouwen voor multifunctioneel gebruik. Een bijkomend voordeel is dat, zodra de ruimte onder in de kasteeltoren vrij van gebruik is, er mogelijkheden ontstaan om de entree naar de Slakmolen en de IVN-tuin te verbeteren. Op deze manier zijn deze cultuurhistorische parels in de toekomst beter toegankelijk en te bezoeken.

Een andere pijler is het integrale herstel van de helling onder het theepaviljoen. Omdat deze vroeger aan de voet gedeeltelijk is ontgraven, is er nu extra grond nodig om deze te kunnen herstellen naar de oorspronkelijke staat. Ook de twee, in de Medammerweide gelegen, amfibieënpoelen worden vergroot zodat ze beter kunnen functioneren en niet meer in de zomer droogvallen. Tevens is gebleken dat de Medammerweide in het verleden ook is opgehoogd en geëgaliseerd tijdens het amoveren van het zwembad. Ook hier wordt grond gewonnen voor het herstel van de helling. De vrijkomende, schone grond bij deze werkzaamheden wordt toegepast bij het herstel van de helling onder het thee-paviljoen. Tot slot is gebleken dat de Medammerweide in het verleden ook is opgehoogd en geëgaliseerd tijdens het amoveren van het zwembad. Ook hier wordt grond gewonnen voor het herstel van de helling. Deze werkzaamheden zullen maximaal drie weken in beslag nemen.

Al met al word er nog even gewerkt aan Kasteelpark Elsloo. Diegene die dit mooie park willen beleven in haar volle glorie kan de volgende afleveringen bekijken van Fotogeniek en Wandelen met Wiel.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram