Luister live

Xavier Köhlen hervat Europese missie tegen een ‘gevaarlijke’ tegenstander

30 januari 2024

Via: 045online

HEERLEN – Regerend Nederlands en BeNeLux Welterkampioen Xavier Köhlen bokst op zaterdag 16 maart in de Rijnstreekhal in Alphen aan den Rijn tegen de Georgiër Nika Bigvava. Voor Nederlands beste profbokser is het duel zijn eerste gevecht sinds zijn veel besproken BeNeLux titelstrijd gevecht tegen de Belg Meriton Karaxha, op het Ben Bril Memorial Gala in Amsterdam, medio december.

Tijdens het meest prestigieuze boksgala van Nederland in Theater Carré verdedigde Xavier Köhlen tegen Meriton Karaxha voor de tweede keer zijn BeNeLux titel.  Er volgde vuurwerk in en daarna ook buiten de ring. Xavier Köhlen domineerde in de clash van de Lage Landen, maar een verbijsterende juryuitslag stond de dik verdiende veertiende profzege voor Köhlen in de weg.

De uit Munstergeleen stammende bokser moest voor het eerst in zijn profloopbaan genoegen nemen met een draw (onbeslist). Een domper voor boksicoon Xavier Köhlen (31). Die werkt onder de even bezielende als deskundige leiding van de ervaren bokstrainer-coach Patrick Driessen in Heerlen al jaren keihard aan de realisatie van zijn grote droom: Europees kampioen worden. En daarna een vervolg geven aan zijn maatschappelijke loopbaan.

Xavier Köhlen, vaker gelabeld als Nederlands meest intelligente bokser, ronde twee academische studies af waaronder fiscaal recht. Pas toen maakte hij na een prachtige amateurcarrière, waarin hij maar liefst vier keer Nederlands Kampioen werd, in 2018, de overstap naar het professionele boksen. Dat profboksen combineert hij met zijn werk als gerechtsjurist belastingrecht voor het gerechtshof in ’s Hertogenbosch.

Foto: Amber Timmers

Voor de realisatie van zijn sportieve droom trok Xavier Köhlen vier jaar uit. Maar dat bleek niet toereikend. Na een voortvarend start gooide corona roet in het eten. In de kracht van zijn leven mocht Xavier Köhlen liefst achttien maanden lang niet boksen. Maar hij gaf zijn sportieve droom desondanks niet op.

Limburgse beste bokser sinds Arnold Vanderlyde bleef en blijft het ultieme nastreven. De topsporter verloor tot dusver slechts één profpartij. In het IBO-Intercontinental-wereldtitel in super weltergewicht tegen de zeer ervaren Hongaar Balázs Bácskai kwam hij april 2022 in Boedapest nipt tekort.

Een wereldtitelgevecht levert opmerkelijk genoeg geen extra punten op voor de Europese ranking. Dus moet Xavier Köhlen die actueel als nummer 89 Nederlands hoogt gerankte profbokser, stevig aan de bak om nog dit jaar een Europees titelgevecht te realiseren.

Gelet op zijn conduitestaat, vijf overwinningen, waarvan drie op KO, vijf nederlagen één draw, lijkt de 22-jarige Georgiër Nika Bigvava een tegenstander die ‘Samba bokser’ Xavier Köhlen aan moet kunnen. Maar trainer-coach Patrick Driessen waarschuwt voor onderschatting. “Nika Bigvava heeft Lancelot Proton de Chapelle op knock-out verslagen. En die wist tijdens de interland Nederland-België in Rotterdam Gradus Kraus te verslaan, die deelnam aan de Spelen van 2021.

YouTube beelden onderlijnen ook dat Nika Bigvava een gevaarlijke en niet te onderschatten tegenstander is. De geblokte Georgiër heeft

een KO in beide vuisten en kan op elk onverhoeds moment toeslaan. En zijn tegenstanders waren dusver bepaald geen ‘pannenkoeken’. Ook wordt de jeugdige bokser ieder duel sterker. Hij onderlijnende het in zijn laatste partij tegen de ervaren Irakli Melikishvili in het Vere basketbalpaleis in Tbilisi. Het nipte 158¾-159¼ verlies was, zoals vaker in jurysport boksen, discutabel.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram