Luister live

Zuyderland begeleidt kinderen met nieuwe astma app en smartwatch

4 november 2023

 

Het kinderlongteam en het Innovatielab van Zuyderland hebben de handen ineengeslagen om de zorg voor kinderen met astma naar een hoger niveau te tillen door een innovatieve oplossing te ontwikkelen voor thuismonitoring en virtuele coaching.

Vol enthousiasme zijn de eerste deelnemers naar huis gegaan met hun persoonlijke astmakit. Het kinderlongteam van Zuyderland meldt: "Samen met de data-analisten van Zuyderland hopen we patronen te ontdekken in de aanloop naar astmaklachten. Dit stelt ons in staat om adequater te behandelen, en zelfs preventieve maatregelen te nemen. Op nationaal niveau is dit een werkelijk unieke combinatie van digitale monitoring en coaching voor kinderen met astma, wat een waardevolle aanvulling vormt op onze bestaande zorg voor astmapatiënten."

Het 'Astma bij kinderen'-programma is ontwikkeld in samenwerking met de app Thuismeten van Luscii. De app wordt gecombineerd met een spirometer waarmee kinderen thuis hun longfunctie kunnen meten. Daarnaast wordt een Fitbit smartwatch gebruikt voor het monitoren van zaken zoals hartslag, activiteit en slaap, om ouders en kinderen te helpen klachten beter te herkennen en vroegtijdig te handelen. Dit platform biedt zowel thuismonitoring tijdens stabiele perioden van astma als virtuele coaching tijdens een astma-aanval. Bovendien bevat de app uitgebreide informatie over astma en wat te doen bij klachten.

Astma treft ongeveer 5-10% van de kinderen in Nederland, waardoor het de meest voorkomende chronische ziekte is binnen deze groep. Bij Zuyderland melden jaarlijks veel kinderen zich bij de Spoedeisende Hulp of spoedpoli vanwege een astma-aanval. Het kinderlongteam van Zuyderland benadrukt het belang van het voorkomen van beperkingen door astma bij kinderen en onderstreept dat dit onderzoek kan bijdragen aan dit doel. Het project wordt ook in lijn gebracht met het streven naar zorg "zo thuis mogelijk" wat nauw aansluit bij Zuyderland. In samenwerking met het MosaKids kinderziekenhuis in Maastricht wordt momenteel onderzocht of dit project een gezamenlijk vervolg krijgt voor alle kinderen met astma in Zuid-Limburg.

 

Bron:Zuyderland

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
â“’ RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram