Luister live

Zuyderland Ziekenhuis centraliseert Spoedeisende Hulp naar Sittard-Geleen vanaf 2030

23 april 2024

Via: 045online

HEERLEN – GELEEN – Vanaf 2030 zal het Zuyderland Ziekenhuis haar Spoedeisende Hulp exclusief concentreren in het ziekenhuis te Sittard-Geleen, zo blijkt uit het advies van de regietafel gepresenteerd op dinsdagochtend. Sittard-Geleen zal een volwaardig ziekenhuis behouden met spoedeisende hulp, intensive care en geboortecentrum. Ondertussen zal Zuyderland in Heerlen vanaf 2030 slechts een afdeling voor acute zorg hebben. Deze beslissing werd mede beïnvloed door het feit dat de keuze voor Heerlen ruim tweehonderd miljoen euro meer zou kosten.

Beide ziekenhuislocaties zullen echter dag en nacht open blijven voor acute zorg, waarbij ongeveer 85 procent van de patiënten nog steeds toegang zal hebben tot zorg op de dichtstbijzijnde locatie. De geboortezorg, evenals patiënten met complexe aandoeningen en planbare hoog-risico operaties, zullen worden geconcentreerd in Sittard-Geleen. Voor mensen die regelmatig naar het ziekenhuis moeten of dagbehandelingen nodig hebben, blijft zorg dicht bij huis beschikbaar.

Onderzoek naar de maatschappelijke impact van deze beslissing toonde aan dat de keuze tussen locaties weinig verschil maakt in termen van zorgkwaliteit en toegankelijkheid. Lea Bouwmeester, onafhankelijk voorzitter van de regietafel, benadrukte echter dat het financiële aspect doorslaggevend was. Met dit plan bespaart het ziekenhuis naar schatting 200 miljoen euro ten opzichte van het behouden van hoogcomplexe zorg in Heerlen, waarvoor dan een nieuw gebouw nodig zou zijn.

David Jongen, voorzitter van de raad van bestuur van het Zuyderland, benadrukte dat deze keuze noodzakelijk is om op lange termijn zowel de SEH te behouden als aan de groeiende zorgvraag te voldoen. Hij merkte op dat het behoud van beide SEH’s op termijn niet haalbaar zou zijn.

Ten slotte dankte de regietafel de Ziekenhuisalliantie voor hun kritische benadering, waardoor een herziening van het oorspronkelijke plan uit de zomer van 2023 mogelijk was en een oplossing werd gevonden die goede zorg voor iedereen blijft waarborgen.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram