Luister live

Lange rij kiezers in Brunssum voor Poolse parlementsverkiezingen

16 oktober 2023

Via: 045online

BRUNSSUM – Zondagmiddag verzamelde zich een aanzienlijke menigte voor het Poolse Huis of Dom Polski Brunssum aan de Schinvelderstraat in Brunssum, waar een opvallend lange rij ontstond bij het stemlokaal voor de Poolse parlementsverkiezingen. Dit historische moment weerspiegelt de betrokkenheid van de Poolse gemeenschap in Brunssum, die een van de vijf locaties in Nederland is waar Polen hun stem kunnen uitbrengen.

Naast Brunssum zijn de andere stemlocaties verspreid over Nederland in Amsterdam, Breda, Den Haag en Groningen. Een indrukwekkend aantal van bijna 37.000 in Nederland verblijvende Polen heeft zich aangemeld als kiezer, wat aantoont hoezeer de Poolse diaspora in Nederland zich bewust is van het belang van hun stem in de parlementsverkiezingen.

De verkiezingsstrijd concentreert zich voornamelijk tussen de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die voor de derde keer de grootste wil worden, en de liberale Burgercoalitie KO, onder leiding van oud-premier Donald Tusk.

De sfeer in Brunssum is opmerkelijk levendig, met kiezers die geduldig wachten om hun democratische recht uit te oefenen. De gemeenschap is vastbesloten om hun stem te laten horen in deze cruciale verkiezingen, waar de toekomstige koers van Polen op het spel staat.

De uitslag van deze verkiezingen zal niet alleen van invloed zijn op Polen, maar ook op de vele Polen die elders in Europa, waaronder Nederland, wonen. De stem van de Poolse gemeenschap wordt weerspiegeld in de lange rijen en de vastberadenheid om hun stem uit te brengen, wat getuigt van een diepgeworteld engagement bij deze democratische uitoefening.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram