Luister live

14 & 15 oktober: Tussen scherf en schatdagen in het Thermenmuseum en Limburgs museum

26 september 2023


Op 14 en 15 oktober, van 11.00 tot 16.00 uur, worden de ‘Tussen scherf en schatdagen’ gehouden. Deze vindt op zaterdag 14 oktober plaats in het Thermenmuseum in Heerlen en op zondag 15 oktober in het Limburgs Museum in Venlo. Een team van archeologen en specialisten zit klaar om uw vondsten gratis en grondig te onderzoeken. Ook bezoekers zonder vondsten zijn van harte welkom op deze dagen – om een kijkje te nemen in de wereld van de archeologie en om mee te luisteren naar de wetenschap achter de vondsten. Iedereen is van harte welkom!
Scherf of schat?Zelfs een minuscule bodemvondst kan een groots en meeslepend geschiedenisverhaal vertellen. De ‘Tussen scherf en schat’-archeologen vertellen het verhaal achter de gevonden voorwerpen. Zij geven geen waardebepaling in geld. Wel geven de archeologen antwoord op de vraag hoe oud een vondst is en of het een bijzondere vondst betreft. Het publiek kan alle mogelijk Romeinse vondsten meebrengen. Iedereen met een voorwerp kan bij een archeoloog aan tafel aanschuiven. Er zijn diverse materiaalspecialisten aanwezig, zoals specialisten in aardewerk, munten en in algemeen Romeins werk.Limburgse bescheidenheid“Limburg heeft enorm veel te bieden qua geschiedenis en archeologie. Wellicht is het een Limburgs trekje, maar hier doen de meeste inwoners echt te bescheiden over. Met de ‘tussen scherf en schatdagen’, willen wij mensen actief te betrekken bij de archeologische rijkdom in onze regio en zo het bewustzijn hiervan te vergroten,” aldus de Heerlense wethouder cultureel erfgoed, Jordy Clemens.OrganisatieDe organisatie van deze dagen is in handen van het Limburgs Museum in Venlo en het Thermenmuseum in Heerlen, in samenwerking met de sectie archeologie van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG), het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en PAN Amsterdam. De ‘Tussen Scherf en Schatdagen’ in het Thermenmuseum en Limburgs Museum maken deel uit van het project over Romeinse villa’s in Limburg, een samenwerking tussen het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, het Limburgs Museum in Venlo en het Thermenmuseum in Heerlen en bestaat uit onder andere onderzoek, publieksactiviteiten en vanaf 2024 een reizende tentoonstelling.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram