De Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft een nieuwe stap gezet in het vergroten van de veiligheid in de regio met de lancering van de app en website Zuidlimburgveilig. De app biedt inwoners, werknemers en bezoekers van Zuid-Limburg directe meldingen bij incidenten in hun omgeving, evenals praktische tips om beter voorbereid te zijn op uiteenlopende rampen en crisissituaties.
De toepassing is gratis te downloaden via de app-stores van Apple en Google en vormt een aanvulling op bestaande alarmeringssystemen zoals NL-Alert. De app stelt gebruikers in staat om hun eigen voorkeurslocaties te selecteren, bijvoorbeeld hun woonadres, werkplek of school van hun kinderen. Daarnaast kunnen interessegebieden worden gemarkeerd, zoals industrieterrein Chemelot of waterstromen als de Maas. Bij incidenten in deze gebieden ontvangen gebruikers automatisch een pushmelding.
Via korte, actuele berichten biedt Zuidlimburgveilig tijdens incidenten continu updates, afkomstig van de woordvoerders van de veiligheidsregio. Alleen meldingen die van invloed zijn op de directe leefomgeving, zoals rookontwikkeling bij brand of een gaslek, worden gecommuniceerd. Bij overige incidenten zonder directe impact kan de gebruiker via de P2000-pagermeldingen alsnog inzicht krijgen in de aard en locatie van de inzet.
Onder het menu ‘Wat te doen bij…’ geeft het platform een overzicht van maatregelen die getroffen kunnen worden bij onder andere wateroverlast, langdurige stroomuitval of stormschade. De app blijft ook bruikbaar zonder internetverbinding, zodat informatie altijd beschikbaar blijft – zelfs tijdens een stroomstoring of netwerkuitval.
Verder biedt de app directe koppelingen naar informatie van samenwerkende instanties zoals Rijkswaterstaat, het Waterschap Limburg en het KNMI. Zo kunnen gebruikers onder meer live de waterstanden bekijken of zien waar bliksem inslaat tijdens een onweersbui. Ook is in de app aangegeven waar in de buurt zich een AED (defibrillator) bevindt.
Met deze nieuwe app wil de veiligheidsregio de zelfredzaamheid van inwoners vergroten. Door vroegtijdige bewustwording en informatieverstrekking beoogt men gedragsverandering te stimuleren, bijvoorbeeld door het aanbrengen van rookmelders of het samenstellen van een noodpakket.
Om de bekendheid van de app te vergroten, is een regionale campagne gestart onder de slogan ‘Download de meest rampzalige app ooit’. De campagne wordt ondersteund door de Zuid-Limburgse burgemeesters, die als ambassadeurs op de campagneposters te zien zijn, evenals door partners als de politie en het Waterschap Limburg.
Meer informatie is beschikbaar op de website: www.zuidlimburgveilig.nl.