Op zaterdag 4 mei herdenkt de gemeente Heerlen, samen met haar inwoners, de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties en vredesoperaties. De herdenking bestaat uit een herdenkingsbijeenkomst in het Raadhuis, een stille tocht en een ceremonie bij de Gedachteniskapel. In Hoensbroek vindt gelijktijdig een afzonderlijke plechtigheid plaats. Een dag later, op zondag 5 mei, staat Heerlen stil bij 80 jaar vrijheid met een feestelijke Vrijheidsmaaltijd op het Pancratiusplein.
De officiële herdenkingsbijeenkomst op 4 mei begint om 18.30 uur in het Raadhuis aan het Raadhuisplein. Tijdens deze bijeenkomst worden verschillende toespraken en voordrachten gehouden door onder anderen burgemeester Roel Wever, stadsdichter Yana Wings, basisschoolleerling Anne Graat, deken Hans Bouman en dominee Joachim Stegink. Het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St. Pancratius verzorgt de muzikale intermezzo’s.
Omstreeks 19.40 uur vertrekt vanaf het Raadhuisplein een stille tocht naar de Gedachteniskapel aan de Akerstraat. Hier begint om 19.58 uur de ceremonie met de uitvoering van de 'Last Post' door Harmonie T.O.G. Welten. Vervolgens wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus. Tot slot spreken burgemeester Wever en leerling Anne Graat, waarna de bijeenkomst wordt afgesloten met een kranslegging bij het herdenkingsmonument.
Ook in Hoensbroek wordt op 4 mei een herdenking georganiseerd. De gezamenlijke buurtstichtingen Hoensbroek en SBWM/Viergebroek verzorgen om 19.45 uur een programma bij de Kleine St. Jan. Hier worden toespraken afgewisseld met muzikale bijdragen. Om 20.00 uur vindt ook hier de twee minuten stilte plaats, gevolgd door de 'Last Post', het Wilhelmus en het Limburgs volkslied. Namens de gemeente is wethouder Martin de Beer aanwezig.
Op zondag 5 mei viert Heerlen 80 jaar vrijheid met een Vrijheidsmaaltijd op het Pancratiusplein. Vanaf 12.00 uur worden bezoekers welkom geheten voor een programma met muziek, voordrachten en persoonlijke verhalen. Tijdens deze bijeenkomst wordt stilgestaan bij het thema vrijheid in verleden, heden en toekomst. Jong en oud worden uitgenodigd om in gesprek te gaan over (on)vrijheid en samen herinneringen en verhalen te delen.
Heerlen is dit jaar de Limburgse gastgemeente voor een bijzondere editie van de Veiligheidsmaaltijd, een initiatief dat in elke provincie in één gemeente extra wordt uitgelicht.
De Vrijheidsmaaltijd is kosteloos bij te wonen, maar aanmelden is verplicht. Meer informatie over het programma en het registratieproces is te vinden op heerlen.nl/4en5mei.