De gemeente Landgraaf heeft het jaar 2024 financieel positief afgesloten. Uit de gepresenteerde jaarrekening blijkt dat er een overschot van circa 6,5 miljoen euro is gerealiseerd. Dit blijkt uit de jaarrekening en het bijbehorende jaarverslag die onlangs door het college van burgemeester en wethouders zijn aangeboden aan de gemeenteraad.
Het positieve saldo is deels te danken aan een vergoeding voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en lager dan verwachte personeelskosten. Volgens wethouder van Financiën Christian Wilbach is het resultaat een meevaller, hoewel het maken van winst geen doel op zich is voor de gemeente.
“Als gemeente streven we naar een sluitende begroting, waarbij inkomsten en uitgaven in balans zijn,” aldus Wilbach. “Toch is deze financiële ruimte welkom, zeker met het oog op de toekomst.”
Voorbereiding op ravijnjaar 2026
Het positieve resultaat komt op een cruciaal moment. Gemeenten in Nederland, waaronder Landgraaf, krijgen vanaf 2026 fors minder financiële middelen van het Rijk. Dit zogenoemde ravijnjaar betekent voor Landgraaf de grootste financiële uitdaging van de afgelopen twintig jaar.
Om voorbereid te zijn op deze ontwikkeling presenteerde het college vorige week een kadernota met bezuinigingsmaatregelen, waarin wordt uitgegaan van een sluitende begroting.
Besluit over besteding in juli
De gemeenteraad beslist op 3 juli over de inzet van de financiële meevaller. Daarbij kan worden gekozen om het bedrag in te zetten voor concrete beleidsdoelen, of om (een deel van) het bedrag te reserveren voor toekomstige tegenvallers. De raad ontvangt hierover nog een advies van de auditcommissie.
Het jaarverslag en de jaarrekening bieden inwoners en raadsleden inzicht in hoe de gemeente in 2024 met gemeenschapsgeld is omgegaan en vormen een belangrijke basis voor de financiële koers in de komende jaren.