Luister live

30 graden temperatuurverschil, maar topatleet Mick Wolvekamp is in Kerkrade ijskoud de beste

22 januari 2024

Via: 045online

KERKRADE – Hij is niet alleen fysiek, maar ook mentaal ijzersterk. Net terug van een hoogtestage in paradijselijke temperaturen in Zuid-Afrika toonde Mick Wolvekamp zich tijdens de Abdijcross in Kerkrade, waar de temperatuur zo’n 30 graden lager lag, ijskoud de beste. Limburgs grootste hardlooptalent zegevierde op de 7400 meter cross in een tijd van 26.57.  Bij de vrouwen greep de voor STB Landgraaf uitkomende Hoensbroekse Ellis Jacobs met een vierde plaats (31.30) nipt naast een podiumplaats op de 7400 meter.

Mick Wolvekamp werd vijf jaar geleden per toeval ontdekt tijdens de Stadsomloop van Kerkrade door Paul Hagedoren uit Hoensbroek, een bekende Limburgse ex-atleet die zijn kennis en ervaring ten dienste stelt van Unitas en de Limburgse atletiek. Naast trainer is Hagedoren ook talentontwikkelaar en talentenscout.

Mick Wolvekamp (zwart shirt) won na Kapellerbosloop en de Heideloop in Landgraaf ook de korte Abdijcross over 7400 meter. Foto: LTPH. (Loopteam Paul Hagedoren)

 

Hagendoren:

"Bij de start liep Mick meteen onze lopers eruit en finishte uiteindelijk als tweede. Na afloop ben ik meteen met Mick en zijn ouders in gesprek gegaan. Mick voelde er aanvankelijk weinig voor om zich op atletiek toe te leggen. Daarvoor voetbalde hij te graag met zijn vrienden. Ik had daar alle begrip voor. Uit ervaring weet ik dat het soms verstandig is om twee passies een tijdlang samen te laten lopen, bij wijze van overgang. Op een bepaald moment komen sporters dan tot het besef dat ze een keuze moeten maken om echt progressie te maken."

Die keuze heeft ook Mick Wolvekamp gemaakt. Na vijf seizoenen bij LTPH (“ik heb respect voor Paul, hij heeft me in deze sport gebracht en ook ver gebracht”) traint hij sinds april 2023 bij Grete Koens, is een voormalige Nederlandse atlete, die gespecialiseerd was in de middellange en lange afstand en zesmaal Nederlands kampioene werd. “Dit is voor mij een belangrijke en mooie stap in mijn atletiek carrière”, duidt Wolvekamp.

Op eigen benen in Valley Running Team

Voor atleten met internationale potentie en ambitie heeft Grete Koens het Valley Running Team opgericht. Dat team traint zes tot zeven keer per week in de regio Ede-Wageningen-Arnhem. De baantrainingen vinden plaats bij CAV Climax in Ede, de krachttrainingen bij Sportservice Ede en de bostrainingen op de Veluwe. Daarnaast gaat het team, waarvan ook de uit Stein stammende topatleet Mahadi Abdi Ali deel uitmaakt, drie tot vier keer per jaar op hoogtestage.

Het hoofddoel van de meest atleten zijn de Olympische Spelen in Parijs. En in de aanloop daarnaartoe willen ze schitteren in wedstrijden op het hoogste niveau (indoor en outdoor). In het team krijgt eenieder de kans en tijd om zijn/haar talenten optimaal te ontwikkelen. Coach en atleten helpen en steunen elkaar in het proces. Wat hen verbindt is de enorme drive om het beste uit zichzelf te halen.

Dat geldt ook voor Mick Wolvekamp. Hij is sterk, krachtig en mentaal ijzersterk. De U20 atleet traint zes keer in de week en combineert dat met zijn studie aan Topsport Talentschool Trevianum, in Sittard. “Ik krijg alle medewerking van school. Ik heb mijn examenjaar in tweeën kunnen knippen. Dit jaar heb ik examen gedaan in vier vakken, komend jaar doe ik examen in de vier overige vakken. Ook over meermaals per week pendelen tussen Sittard en Ede doet hij niet moeilijk. Soms kan ik met de auto mee als mijn ouders die kant opgaan de andere keer neem ik de trein en kan ik tussendoor nog iets aan mijn studie doen.” Met een glimlach: “En mijn vriendin woont ook dichtbij. Die woont in Rhenen, en van daaruit is het maar 19 km van Ede. Indien nodig kan ik daar ook overnachten,

Mick Wolvekamp is een topper op de atletiekbaan. Hij won zilver op het NK Indoor 1500 meter U18 en werd daar aansluitend ook nog zesde werd op de 800 meter. Medio 2022 liep hij de EK limiet en werd als enige Limburger geselecteerd voor het Nederlandse juniorenteam en het EK O18 in Jeruzalem. Op de cross komt hij meer dan voortreffelijk uit de voeten. Sterker nog met Mischa Hermans uit Stein vormt hij Limburgs atletensterrenhemel. Atleten die de potentie hebben om aloude superrecords te verbreken van bijvoorbeeld Roger Smeets.  Vooralsnog maakt Mischa Hermans van Cross wedstrijden vaker tempo duurlopen. Traningdwedstrijden met als hoofddoel om de hartslag onder de 170 te houden. Afgelopen jaar won Micha Hermans, zowel de Kapellerbosloop als de Harry Driessen Heideloop in Landgraaf. En vandaag stond er ook op de korte 7400 meter cross in Kerkrade geen maat op de negentienjarige topatleet.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram