Luister live

Aanhouding na onderzoek bankhelpdeskfraude: verdachte (33) uit Nuth in hechtenis

23 januari 2024

Via: 045online

NUTH – Vanochtend heeft de politie in Nuth een 33-jarige man uit de gemeente Beekdaelen aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. De verdachte wordt gelinkt aan meerdere gevallen in Simpelveld, Kerkrade, Landgraaf, Heerlen en Brunssum, waarbij alle slachtoffers 75 jaar of ouder zijn.

Sinds oktober 2023 werd er in Parkstad een opmerkelijke stijging van het aantal aangiftes van bankhelpdeskfraude waargenomen. Het Basisteam Opsporing Kerkrade/Brunssum-Landgraaf heeft vervolgens meerdere fraudezaken onderzocht. In vijf afzonderlijke gevallen, die zich afspeelden van medio oktober tot medio november 2023, werd steeds dezelfde werkwijze gehanteerd. Na gedegen onderzoek bleek dat een en dezelfde verdachte bij al deze zaken betrokken was. De verdachte is vandaag succesvol aangehouden.

De verdachte benaderde de slachtoffers telefonisch, zich voordoend als een bankmedewerker. Onder valse voorwendselen werd gevraagd om pinpassen, geld of sieraden af te geven. Deze vorm van criminaliteit heeft een aanzienlijke emotionele impact op de slachtoffers.

Bankhelpdeskfraude is een bedrieglijke praktijk waarbij oplichters zich voordoen als bankmedewerkers en slachtoffers proberen te overtuigen geld over te maken naar vermeende ‘kluisrekeningen’ of ‘veilige rekeningen’. In werkelijkheid komt het geld terecht op rekeningen die onder controle staan van de fraudeurs, of worden sieraden meegenomen onder het mom van ‘veilige’ bewaring.

Om zich te beschermen tegen dergelijke oplichting, wordt geadviseerd altijd zelf de betreffende instantie terug te bellen via een bekend nummer of dat op de officiële website te controleren. Slachtoffers van telefonische oplichting worden aangemoedigd om geen schaamte te voelen en direct contact op te nemen met hun bank om hun rekening te laten blokkeren. Aangifte doen bij de politie is eveneens essentieel, zowel telefonisch, persoonlijk op het bureau als online via de officiële politiewebsite.

Meer informatie over het voorkomen van telefonische oplichting is te vinden op https://www.politie.nl/onderwerpen/telefonische-oplichting.html. De politie benadrukt het belang van waakzaamheid en samenwerking om deze vorm van criminaliteit te bestrijden.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram