Luister live

Aantal wegrijders na ongeval in Limburg toegenomen met 13,2%

6 juli 2023

Wegrijden na een ongeval is strafbaar. Toch ging het in Limburg vorig jaar vaak fout. Bijna 6.000 keer werd aangifte gedaan door slachtoffers, een toename van ruim 13% ten opzichte van 2021. Vooral in Gulpen-Wittem vond een sterke stijging plaats. Dit concludeert Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Een schutting omver rijden, tegen een geparkeerde auto aan botsen of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de benadeelde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaker mis in Limburg. Het aantal incidenten steeg veel sterker dan de landelijk gemiddelde stijging van 7,7%.

Gemeentelijke uitschieters zijn Gulpen-Wittem (+58,3%), Bergen (+57,1%), Vaals (+50%) en Beek (+35,7%). In Mook en Middelaar vond juist de sterkste daling plaats van het aantal geregistreerde wegrijders na een ongeval (-40%).

In deze gemeenten de meeste misdrijven

In Maastricht werd in 2022 het vaakst aangifte gedaan door slachtoffers, maar ook in Heerlen ging het vaak mis. De top 5 gemeenten in Limburg met de meeste wegrijders:

  • Maastricht: 755 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Heerlen: 705 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Venlo: 600 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Sittard-Geleen: 535 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Roermond: 485 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

In Mook en Middelaar werd het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval (15). Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Het volledige onderzoek is te vinden op: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/wegrijden/na/verkeersongeval

Minimaal 68 miljoen euro aan schade

“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er door rijden hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt Menno Dijcks auto-expert van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat er lang niet altijd bewezen kan worden dat een ander motorvoertuig betrokken was bij de schade. Ook doen niet alle slachtoffers aangifte.

Doorrijden strafbaar

“Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe polis wordt dan een stuk moeilijker”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit. Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram