Luister live

Afscheid van het woord milieupark: het grondstoffenpark heeft toekomst

20 december 2023

Via: 045online

De milieuparken van Rd4 heten nu grondstoffenparken. Daarmee neemt de reinigingsdienst nu voorgoed afscheid van het woord milieupark.

Geen afval maar grondstoffen

"Uit ons afval halen we veel grondstoffen, ons afval zit er namelijk vol mee. Daarom past de naam grondstoffenpark nu veel beter bij onze parken."

aldus Roger Wetzels, directeur bij Rd4.

"Vroeger werd er vooral afval verzameld op de milieuparken. Tegenwoordig is afval verzamelen zoals restafval en grofvuil nog maar een klein onderdeel van het park. De grootste aandacht gaat uit naar de recyclebare en herbruikbare stromen. Via onze 8 grondstoffenparken gaan deze stromen naar gespecialiseerde verwerkers, die er de grondstoffen uit halen."

Toekomst

"Inmiddels zijn bijna alle borden op de parken vervangen en kunnen we het woord milieupark helemaal loslaten,"

aldus Wetzels.

"Het grondstoffenpark heeft een toekomst. We blijven op zoek naar manieren en stromen om meer grondstoffen te behouden. We volgen de ontwikkelingen op dat gebied in Nederland en de rest van de wereld op de voet. Zo hebben we het laatste jaar bijvoorbeeld opblaasbare artikelen en piepschuim aan onze grondstoffen toegevoegd. De meeste van deze recyclebare stromen zijn gratis in te leveren. Komend jaar worden matrassen en niet geïmpregneerd hout helemaal gratis, omdat ze steeds beter gerecycled kunnen worden. Zo kunnen we de komende jaren vast nog meer mooie stappen maken."

Wennen

Roger Wetzels:

"Omdat het woord milieupark al bijna 30 jaar in onze regio gebruikt wordt, zal het best even wennen zijn aan de nieuwe naam. Maar we hebben er vertrouwen in dat helemaal goed gaat komen. Afval is verleden tijd, grondstoffen hebben de toekomst!"

Wat zijn grondstoffen?

Grondstoffen zijn materialen die nodig zijn om een product te maken. Voor het maken van een mobiele telefoon zijn bijvoorbeeld koper, goud, aluminium en zilver nodig. Plastic wordt gemaakt van aardolie. Deze grondstoffen haalden we vroeger vooral uit de aarde. Omdat we nu weten dat de voorraad grondstoffen uit de aarde steeds verder opraakt, zoeken we naar alternatieven. Het opnieuw gebruiken van grondstoffen uit ons afval is daar een mooi voorbeeld van.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram