Luister live

Archeologisch onderzoek naar de vroegste geschiedenis van Heerlen

19 september 2023

In Heerlen zijn ze trots op hun verleden. En tussen al die bijzondere verhalen neemt de geschiedenis van middeleeuws Heerlen een bijzondere plek in. In de week van 18 september 2023 wordt er daarom archeologisch onderzoek uitgevoerd op het Schelmenhofje, de Bongerd en het Pancratiusplein. Hierdoor worden de oude grachten en structuren in kaart gebracht én proberen we de bouwdatum van de Schelmentoren te achterhalen.

Wethouder centrum en cultuur Jordy Clemens: ‘Door dit archeologisch onderzoek hopen we meer te weten te komen over de vroegste geschiedenis van onze stad in de middeleeuwen. Die nieuwe kennis gaat ons helpen het Heerlen van toen tot leven te wekken en hier en nu voelbaar te maken.’

Archeologisch onderzoek
Het archeologisch onderzoek bestaat uit twee verschillende soorten onderzoek. Door middel van een proefsleuf tegen de oostelijke gevel van de Schelmentoren proberen de archeologen inzicht te krijgen in de bouwdatum van de Schelmentoren. Hiervan wordt tot op heden verondersteld dat deze rond het jaar 1200 is gebouwd. Dit onderzoek zal uitwijzen of dit al dan niet bevestigd kan worden.

Daarnaast wordt er een zogenaamd geofysisch onderzoek uitgevoerd op de Bongerd en het Pancratiusplein. Hier zijn geen graafwerkzaamheden voor nodig aangezien de archeologen als het ware door de bestrating heen kunnen kijken. Het Pancratiusplein en de Bongerd maakten onderdeel uit van het zogenaamde middeleeuwse ‘Landsfort Herle’. Met dit onderzoek hopen de archeologen de voormalige grachten en oude structuren van de vesting in beeld te brengen.

Rondleidingen
Van 18 tot en met 21 september voeren de archeologen hun werk uit, met het hoogtepunt op woensdag 20 september. Dan is de fundering van de Schelmentoren volledig zichtbaar in de proefsleuf. Op deze dag worden er rondleidingen georganiseerd door onder andere de Schelmen-toren, de Pancratiustoren en het resterende stukje walmuur van het Landsfort. Ook vertellen de archeologen alles over hun fascinerende werk. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.heerlen.nl/landsfortherle.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram