Luister live

Bassischool De Caleidoscoop op bezoek bij NAVO Brunssum

10 mei 2023

Woensdag 10 mei heeft groep 8 van basisschool De Caleidoscoop uit Brunssum het nieuwe NAVO-project ‘De Soldatenmijn’ bezocht. De scholieren waren te gast bij ‘HQ Joint Force Command Brunssum’ (HQ JFCBS) op het Hendrik van Nassau Ouwerkerkkamp, de vroegere Staatsmijn Hendrik in Brunssum.

De kinderen van meester Guido Verkerk betraden het terrein via de oude hoofdingang aan de Akerstraat. Onder leiding van luitenant-kolonel Bart van HQ JFCBS kregen de scholieren een 90-minuten durende presentatie aangeboden en een rondleiding over het terrein van bijna een uur.

In de presentatie ‘De Soldatenmijn’ vertelt de overste over de opkomst, hoogtijdagen en ondergang van de Nederlandse mijnindustrie en de daarbij behorende sociaaleconomische gevolgen. Maar ook welke maatregelen de Nederlandse overheid nam, om vervangende werkgelegenheid naar dit gebied toe te halen. Een van die maatregelen was in 1967 het binnenhalen van een NAVO-hoofdkwartier (HQ AFCENT) uit Frankrijk.

Tijdens de bijna een uur durende rondleiding laat de overste het een en ander op het terrein zien, dat nog herinnert aan de staatsmijn en het huidige gebruik van het terrein. ‘De kinderen zijn stil en letten goed op. Beter dan bij mij in de les’, aldus een zelf spottende meester.

Om de relatie tussen HQ JFCBS en de gemeenschap te verstevigen is HQ JFCBS gestart met twee projecten, te weten het hierboven genoemde schoolproject en een project, waarbij de lokale gemeenschap van harte welkom is om een soortgelijk programma te volgen als de scholieren. Dit laatste project start in de zomervakantie. Bij gebleken succes zullen deze projecten een permanent karakter krijgen.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram