Luister live

Bijzondere plekken langs de Worm

28 oktober 2023

 

Op dinsdag 7 november zal Herman Langen een presentatie geven voor IVN Kerkrade over de fascinerende locaties langs de Worm, gelegen tussen Herzogenrath en Geilenkirchen. Langs dit grensriviertje valt er veel te ontdekken, variërend van natuur en cultuur tot geologie en geschiedenis. De presentatie zal ons meenemen door de historische driehoek met bezienswaardigheden zoals Burg Rode, Abdij Rolduc, Baalsbruggen met de watermolen en vistrap, en ook Friedhof Lange Hecke, waar 39 Russische dwangarbeiders uit de Tweede Wereldoorlog zijn begraven, zal aan bod komen.

Een bijzonder gebied in dit verhaal zijn de Nivelsteiner Sandwerke, waar in het verleden Romeinse askisten van Nivelsteiner Sandstein zijn ontdekt. Niet ver daarvandaan zijn de overblijfselen van de Henkelwerke te vinden, gelegen in het Naturparkje bij Worm Wildnis. Tijdens de presentatie zal duidelijk worden hoe het Wormdal een strategische rol speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog, getuige de bunkers en het monument voor Anna Nohlen, een moedige vroedvrouw uit Finkenrath. Daarna wordt Rimburg met zijn kasteel belicht, voordat de Worm de Duitse grens weer bereikt en aandacht wordt besteed aan het Naherhohlungsgebiet Ubach Palenberg, kasteel Zweibrüggen en het Willy Dohmenpark. Uiteraard zal de flora en fauna langs de Worm een belangrijk onderdeel van de presentatie vormen.

Deze lezing begint om 20.00 uur in het Sjevemethoes, gelegen aan de Sint-Pieterstraat 3 in Kerkrade Chevremont. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Voor meer informatie kun je contact opnemen via [email protected].

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram